TANDEM KAKAV BI SVAKO POŽELEO: Tadić i Mitrović nerešiva enigma za protivnike

Đ. SAMOILOVIĆ

26. 11. 2021. u 10:00

TADIĆ da pakuje, Mitar da rešeta. I tako ukrug! Prvo do Rusije, onda i do Katara. Odavno je poznato da reprezentacija Srbije ima u svojim redovima tandem od zlata.

ТАНДЕМ КАКАВ БИ СВАКО ПОЖЕЛЕО: Тадић и Митровић нерешива енигма за противнике

FOTO: N. Paraušić

Kada je na terenu vrcavi kreativac Ajaksa, onda robusni centarfor Fulama nema razloga za brigu. Pronaći će Dušan Aleksandra u petercu i pogoditi u "trepavicu", pa i da je zaključan iza sedam brava.

To pokazuje na kraju i statistika. Od 44 rekordna pogotka u dresu "orlova" Aleksandra Mitrovića, Dušan Tadić je asistirao pri 14. Dakle, skoro trećinu.

UZ DEPAJA, LEVANDOVSKOG...

DA su kvalifikacije za SP protekle u znaku Tadića i Mitrovića, pokazuju i brojke na kraju. Vođa Ajaksa je delio prvo mesto sa Memfisom Depajem (Holandija) i Leonom Goreckom (Nemačka) po broju asistencija (6), dok napadač Fulama deli drugu poziciju na listi strelaca sa Robertom Levandovskim (Poljska) i Eranom Zahavijem (Izrael) - po osam.

Koprodukcija Tadić-Mitrović imala je svoju epizodu i u borbama za SP u Kataru. Krenulo je sa dve asistencije kapitena "kopljanika" u preokretu protiv Iraca, prvo za onaj savršeni lob Mitrovića, pa onda centaršut za "smeč" glavom i prve bodove izabranika Dragana Stojkovića na putu za Katar. Uspešna saradnja dva srpska asa nastavljena je i na neugodnom gostovanju u Bakuu, kada je Mitrović načeo "azere" posle dodavanja naše "desetke".

Kulminacija ove sjajne veze viđena je u Lisabonu na "Stadionu svetlosti". Scena sad već dobro poznata, na "Jutjubu" reprizirana verovatno milion puta. Kratka kombinacija posle kornera, Tadić prima loptu kraj desne aut-linije, centaršut na drugu stativu i Mitrovićev hitac u srce portugalske nacije.

Interesantno je i što su se njih dvojica "skapirala" daleko posle zvaničnih debija (Tadić 2012, Mitrović 2013). Tek po dolasku Slavoljuba Muslina na klupu "orlova" 2016. proradila je konekcija čijom je zaslugom Srbija vezala dva Mundijala. Od prijateljske utakmice protiv Kipra sve ide kao na traci.

Kvalifikacije za Rusiju 2018. protekle su u znaku udarnih igli "orlova", Austrija, Irska, Gruzija su osetile moć tandema, slično je bilo i u Ligi nacija, kao i borbama za EP. Zaslužni su i za vodeći gol protiv Švajcaraca na SP 2018, ali to, nažalost, nije pozlaćeno.

I kao što Mitrović uživa u Tadićevim asistencijama, recipročne osećaje ima i popularni Duća, budući da je od njegovih 29 uspešnih dodavanja, malo manje od pola Mitrogol sproveo u rivalske mreže.

Utisak je da ultraofanzivni "rokenrol" fudbal Dragana Stojkovića savršeno odgovara dvojici asova i da nema prepreka da tandem Tadić - Mitrović i u Kataru nastavi da blista.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna