ZVEZDA I PARTIZAN ZAJEDNO U LIGI ŠAMPIONA! Pre pet godina je delovalo kao prvoaprilska šala...

Novosti online

17. 09. 2021. u 08:28

POBEDA Crvene zvezde u Ligi Evrope protiv Brage 2:1, kao i trijumf Partizana na Kipru protiv Anortozisa 2:0 potvrdili su da se opet u Srbiji igra dobar klupski fudbal, odnosno na korak smo da imamo dva tima u Ligi šampiona.

ЗВЕЗДА И ПАРТИЗАН ЗАЈЕДНО У ЛИГИ ШАМПИОНА!  Пре пет година је деловало као првоаприлска шала...

Foto: M. Vukadinović

Ako se vratimo samo pet godina unazad, to je delovalo kao nemoguća misija. Bili smo na fudbalskim marginama. Ulazak u grupnu fazu bilo kog takmičenja je bio ravan osvajanju Zvezdine Lige šampiona u Bariju.

A onda kao da se pojavio čarobni štapić u rukama Vladana Milojevića, koji je pokrenuo crveno-bele sa mrtve tačke u Evropi, grupna faza Lige Evrope, pa i dve godine Lige šampiona je bila normalna stvar.

Partizan je nastavio kontinuitet učešća u grupnim fazama evropskih takmičenja, ruku na srce ove sezone u Ligi konferencija. I sve to je dovelo da se o fudbalu u Srbiji opet priča sa punim ustima i da je realna opcija da imamo dva tima u najjačem evropskom takmičenju, što je pre delovalo kao prvoaprilska šala.

Ukoliko Zvezda i Partizan nastave sa pobedama, Srbija je blizu toga da od sezone 2023/2024. ima dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona i čak tri za Ligu Evrope.

FOTO: M. Vukadinović

 

Crvena zvezda je pobedila Bragu sa 2:1 u Ligi Evrope, Partizan se na gostovanju Anortozisu sa 2:0 dobro nadovezao u Ligi konferencija.

Srbija je sada na 27.875 bodova i to teoretski znači da će od 2023. na leto imati dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona, trenutno je 12. ispred Belgije, Švajcarske i Hrvatske.

Bitno je da se održi kontinuitet da se napravi distanca u odnosu na Kipar, koji je na 16. mestu i zaostaje sa više od 3.500 bodova, do 15. mesta se dobijaju dva mesta u Ligi šampiona.

Ujedno, Srbija se sa dve pobede našla u top 10 zemalja u Evropi po broju bodova u sva tri takmičenja, od Lige šampiona do Lige konferencija.

Zajedno sa Grčkom i Danskom, Srbija zauzima 10. mesto sa šest bodova, prvi su Englezi sa 14 bodova.

Slede Nemci, Francuzi, Španci, Holanđani, Italijani, Česi i Belgijanci, a treba imati u vidu da je Srbija ostala sa samo dva učesnika u takmičenjima.

Osim što su osvojili važne bodove i za sebe i za nacionalni koeficijent, Zvezda i Partizan su sinoć ostvarili i dodatnu finansijsku zaradu.

FOTO: FK Partizan

 

Crvena zvezda je pobedom nad Bragom obezbedila još 630.000 evra, koliko donosi svaki trijumf u grupi Lige Evrope, a Partizanu sleduje 500.000 evra, koliko vredi pobeda u grupi Lige konferencija.

Ako računamo i učinak u kvalifikacijama ovog leta, Partizan je od početka sezone na evropskoj sceni zaradio 4.779.000 evra, a Crvena zvezda 6.108.000 evra.

S obzirom na to da i Zvezda i Partizan realno mogu da se bore za najviši plasman u svojim grupama, može se očekivati još njihovih pobeda u narednih pet kola, a ako osvoje prva mesta u grupama, dobili bi i dodatne bonuse - Zvezdi bi pripalo još milion i sto hiljada, a Partizanu 650.000....

Sve u svemu, sunce je ogrejalo Humsku i Marakanu.

BONUS VIDEO

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

NEVALJALA SIRA! Ćerka Luisa Enrikea prešla sa jednog na drugog reprezentativca Španije