TIP TEMA: Zvezda vraća stare dugove

OVOG leta nema pauze od fudbala. Od završetka Evropskog prvenstva, prošlo je manje od nedelju dana, a najlepša igra se sada vraća na klupske terene i kladioce mami nazad u kladionice.

ТИП ТЕМА: Звезда враћа старе дугове

FOTO: M. Vukadinović

Osim toga što brojne lige širom Evrope kreću u pogon, od utorka su na programu i kvalifikacije za tri kontinentalna takmičenja u kojima će učestvovati četiri srpska kluba. Jedan u Ligi šampiona, Crvena zvezda i tri (Partizan, Vojvodina i Čukarički) u novoformiranom UEFA takmičenju, Ligi konferencija, koja će ove godine imati svoj debi u međunarodnim okvirima.

Pravo da plivaju u evropskim vodama, srpski klubovi su izborili na osnovu plasmana u domaćem prvenstvu prošle sezone, dok će ovogodišnje startovati za vikend, tako da će naši timovi, što bi treneri rekli, teških nogu krenuti u međunarodnu odiseju.

Prva na teren će Crvena zvezda, u sredu (16.00) u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona protiv Kairata, starog dužnika. Ekspedicija srpskog šampiona prvo će na gostovanje u Kazahstan ekipi koja je i pomalo neočekivano prošla Makabi Haifu u prvom kolu (1:1, 2:0). Što se tiče pomenutih dugova iz prošlosti, to se odnosi na leto 2015 kada je tada malo poznati klub šokirao srpski tim u prvoj rundi kvalifikacija za Ligu Evrope (2:0, 2:1) što je ujedno bio i Zvezdin najraniji izlazak sa međunarodne scene. Međutim, od tada se puno promenilo, danas je Zvezda mnogo jači i stabilniji tim nego što je bio pre šest godina, o čemu svedoče i četiri uzastopna učešća u UEFA takmičenjima (dve LŠ I dve LE). U Almatu putuje kao favorit, tu nema dileme. Prošlogodišnji sastav koji je igrao egal sa Milanom, nije pretrpeo značajnije izmene. Odlazak Nemanje Milunovića, nadomestio je potpis štopera A klase, Aleksandra Dragovića dok je okosnica tima (Katai, Ivanić, Ben, Rodić, Borjan) zadržana i stvarno bi bila senzacija kada se Zvezda ne bi vratila u Beograd sa pozitivnim rezultatom. Naravno, ne treba očekivati sada neku rapsodiju i goleadu od ekipe koja tek kasnije treba da dostigne radnu temperaturu, veoma bitni faktori su put od preko šest hiljada kilometara, kao i tropske vrućine koje očekuju beogradsku ekipu u Kazahstanu. Na pripremama, Zvezda je bila nadomak perfekcije, samo je sa Šturmom u jakoj proveri odigrala nerešeno, ali jasno se videla ideja Dejana Stankovića da se oslanja na magiju svojih kreativaca i stabilnost koju pruža Borjan, koji će sada ispred sebe imati i Dragovića od koga se očekuje da napadače Kairata „pojede za doručak“.

Što se tiče Kairata, njihova prednost leži u činjenici da su od marta u takmičarskom pogonu, odigrali su 19 mečeva u prvenstvu i nalaze se u nizu od 11 utakmica bez poraza u svim takmičenjima. Oslanjaju se na čvrstu odbranu koja je u pomenutom nizu kapitulirala pet puta, dok im napad predvodi prekaljeni as Vagner Lav (37 godina) kao i brzonogi Kante, dok su im uzdanice i imena dobro poznata na ovim podnebljima – Nebojša Kosović i Rade Dugalić. Sve u svemu, Zvezda ne bi smela da dopusti bilo kakvo iznenađenja, jer je trener srpskog prvaka Dejan Stanković i prošle sezone pokazao da kod njega nikada nema opuštanja.

Posle Zvezde, četvrtak će biti rezervisan za naše ostale predstavnike na međunardnoj sceni. Partizanova prva prepreka da se domogne trećeg po jačini evropskog takmičenju je Dunajska Streda. Prvi meč drugog kola kvalififikacija igra se u Beogradu, u četvrtak (18.00). Slovaci nisu nepoznanica, naročito kladiocima koji vole da se okušaju u prognoziranju liga iz nešto nižih ešalona. Crno-beli u aktuelne kvalifikacije ulaze sa željom da isprave kiks iz prošle godine, kada se nisu plasirali u Ligu Evrope. Trener Aleksandar Stanojević, ljubimac „grobara“, ovog leta je nadgradio tim u odnosu na prošlu sezonu, pošto su u Humsku stigli dvojica povratnika – špic Rikardo Gomeš i kreativni vezista Danilo Pantić, ali i štoper Siniša Saničanin. Posle remija sa Murom na startu priprema, Partizan je imao besprekoran skor, tri pobede uz sedam postingutih i nula primljenih golova. Sce to je ulilo nadu navijačima da bi njihovi ljubimci u sličnom ritmu mogli da počnu kvalifikacije za Ligu Konferencija.

Dunajska Streda sa dve pobede i dva poraza stiže na megdan u Humsku, a sudeći po rezultatima iz prijateljskih mečeva, utisak je da ojav tim voli da igra otvoreno i napadačk,i što može i da im se obije o glavu pa da prime lake golove. Njihova otvorenija taktika posebno će se dopasti Stanojeviću koji ume da usmeri ekipu kako se najbolje kažnjavaju protivničke greške.

Čukarički za razliku od Zvezde i Partizana kreće od prvog koraka a prepreka je Sumgajit sa kojim u četvrtak igra na Banovom Brdu (20.00). Trener Dušan Đorđević je prošle sezone prvi put samostalno vodio superligaški tim i pokazao se kao odličan strteg, pa nema razlogda da slično ne bude i ove godine, iako su Brđani pretrpeli određene izmene u sastavu. Na pripremama su se pokazali odlično, sa tri pobede i remijem dok je njihov rival, trećeplasirani tim prošlosezonskog prvenstva Azerbejdžana imao lošu uvertiru, pošto su prijateljskim utakmicama zabeležili dva poraza.

Najveća nepoznaznica od domaćih timova biće Vojvodina koja je pretrpela promenu na klupi – Nenada Lalatovića, zamenio je Slavoljub Đorđević. Takođe, novosadsku Damu su napustili svi njeni najiskusniji vitezovi, ali ni rival nije baš reprezentativan, tako da bi bilo pravo iznenađenje ukoliko biNovosađani ispali od Panevežisa, iako su na pripremama imali mešovite rezultate (dve pobede, dva poraza i remi).

Litvanski tim, koji će biti domaćin prvog susreta, osnovan je pre šest godina, a samo zahvaljujući osvajanju Kupa i Superkupa su se našli u kvalifikacijama za Ligu Konferencija. Trenutno su u prvenstvu na trećem mestu i imaju niz od osam utakmica bez poraza.

REZULTATI NA PRIPREMAMA

C. ZVEZDA

Šturm 1:1

Arđeš 3:0

Aris 2:1

Gracer 4:0

PARTIZAN

Rostov 1:0

Krakovija 3:0

Koper 3:0

Mura 2:2

ČUKARIČKI

Ašdod 1:1

Olimpija 2:1

Arsenal Tula 1:3

Radomlje 0:1

VOJVODINA

Netanja 0:0

Gorica 0:2

Mura 1:1

Maribor 4:1*

Slask 1:0

* Označava i poraz

IGRAJU I ZA KOEFICIJENT

Srpski klubovi u evrospkim kvalifikacijama bore se i za poboljšanje nacionalnog koeficijenta na UEFA listi i u slučaju dobrih rezultata naša država će popraviti koeficijent, a zauzimanjem 13. mesta mogli bi naredne sezone da dobijemo dva kluba u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Pošto su se obrisali rezultati iz sezone 2016/2017, preskočili smo Dansku na ovom mestu i ako ostanemo tu gde smo sada, šampion države će kretati od poslednjeg kola za ulazak u elitno takmičenje, dok će vicešampion od drugog kola započinjati svoju avanturu.

BOGATE PREMIJE

Veliki motiv srpskim timovima da ostvare plasmane u međunarodna takmičenja biće i novac od kojeg će praktično moći da žive. Crvena zvezda bi prolaskom među 32 najbolja tima u Evropi, ostvarile prihod od 15,64 miliona evra. Što se tiče Lige Konferencije, ona ne zaostaje mnogo za „starijom sestrom“ Ligom Evrope, pošto grupna faza novog čeda UEFA donosi približno dva miliona evra u klupsku klasu svakog tima koji uspešno prođe kroz kvalifikacije.

RASPORED UTAKMICA

LIGA ŠAMPIONA

(2. kolo kvalifikacija - prvi meč)

utorak

ALAŠKERT (JER) - ŠERIF (MOL)

RAPID (AUS) - SPARTA (ČEŠ)

SELTIK (ŠKO) - MIDTILEND (DAN)

DINAMO (HRV) - OMONIJA (KIP)

LINKOLN (GIB) - KLUŽ (RUM)

FERENCVAROŠ (MAĐ) - ŽALGIRIS (LIT)

sreda

KAIRAT (KAZ) - CRVENA ZVEZDA (SRB)

PSV (HOLANDIJA) - GALATASARAJ (TUR)

MALME (ŠVE) - HELSINKI (FIN)

MURA (SLO) - LUDOGOREC (BUG)

SLOVAN (SVK) - JANG BOJS (ŠVA)

OLIMPIJAKOS (GRČ) - NEFČI (AZE)

LEGIJA (POL) - FLORA (EST)

EVROPA KONFERENCIJA LIGA

(2. kolo kvalifikacija - prvi meč)

utorak

PRIŠTINA (tzv. KO) - KONAHS (VEL)

FOLĐORE (SMR) - HIBERNIJANS (MLT)

sreda

ČUKARIČKI (SRB) - SUMGAIT (AZE)

četvrtak

PARTIZAN (SRB) - D. STREDA (SVK)

PANEVEZIS (LIT) - VOJVODINA (SRB)

FKSB (RUM) - ŠAHTJOR K. (KAZ)

ASTANA (KAZ) - ARIS (GRČ)

PLZENj (ČEŠ) - DINAMO BREST (BLR)

KARABAG - AŠDOD (IZR)

MOLE (NOR) - SERVET (ŠVA)

FK KOPENHAGEN (DAN) - TORPEDO Ž. (BLR)

ARDA (BUG) - HAPEOL BŠ (IZR)

LOKOMOTIVA P. (BUG) - SLOVAČKO (ČEŠ)

POGON (POLj) - OSIJEK (HRV)

UJPEŠT (MAĐ) - VADUZ (LIH)

GENT (BEL) - VALERENGA (NOR)

HAJDUK (HRV) - TOBOL (KAZ)

SOČI (RUS) - KEŠLA (AZE)

ABERDIN (ŠKO) - HAKEN (ŠVE)

DINAMO TBILISI (GRU) - MAKABI HAIFA (IZR)

VALUR (ISL) - BODO (NOR)

TEUTA (ALB) - INTER (AND)

RIGA (LET) - ŠKENDIJA (S.MK)

BUDUĆNOST (CRG) - HB TORŠAVN (FO)

LINFILD (S.IR) - BORAC BL (BiH)

ŠAHTJOR S. (BLR) - FOLA EŠ (LUK)

MOSTA (MLT)/TRNAVA (SVK) - ŠEPŠI (RUM)

OLIMPIJA (SLO) - BIRKIRKARA (MLT)/LA FIORITA (MLT)

UNIVERZITETA KR. (RUM) - PODGORICA (CRG)/LAČI (ALB)

DIDELANŽ (LUK) - STJARNAN (ISL)/BOHEMIJANS (R.RI)

CSKA (BUG) - LIEPAJA (LET)/STRUGA (S.MK)

SUDUVA (LIT)/VALMEIRAS (LET) - RAKOV (POLj)

AUSTRIJA (AUS) - RASING (LUK)/BREIDABLIK (ISL)

AEL (KIP) - ŠIROKI BRIJEG (BiH)/VLAZNIJA (ALB)

APOLON (KIP) - ŽILINA (SVK)/DILA GORI (GRU)

BALA (VEL)/LARNE (S.IR) - ARHUS (DAN)

TRE PENE (SMR)/DINAMO BATUMI (GRU) - BATE (BLR)

SILEKS (S.MK)/PETROKUB (MOL) - SIVAS (TUR)

BAZEL (ŠVA) - PARTIZANI (ALB)/SFINTUL (MOL)

HIBERNIJAN (ŠKO) - MONS KALPE (GIB)/SANTA KOLOMA (AND)

HAFNARFJORDUR (ISL)/SLAJGO (R.IR) - ROZENBORG (NOR)

HAMARBI (ŠVE) - MARIBOR (SLO)/URARTU (JER)

DRITA (ALB)/DEČIĆ (CRG) - FEJENORD (HOL)

VELEŽ (BiH)/KOLERERJN (S.IR) - AEK (GRČ)

ŠKUPI (S.MK)/LAPI (tzv. KO) - SANTA KLARA (POR)

SANTA HULIJA (AND)/GZIRA (MLT) - RIJEKA (HRV)

ELFSBORG (ŠVE) - MILSAMI (MOL)/SARAJEVO (BiH)

SUTJESKA (CRG)/GAGRA (GRU) - MAKABI TA (IZR)

NOAH (JER)/KUPS (FIN) - VORSKLA (UKR)

DANDALK (R.IR)/NjUTAUN (VEL) - LEVADIJA (EST)/ST. DžOZEF (GIB)

EVROPA FK (GIB)/ŽALGIRIS KAUNAS (LIT) - GLENTORAN (S.IR)/TNS (VEL)

RFS (LET)/KLAKSVIK (FAO) - INTER (FIN)/PUŠKAŠ (MAĐ)

FEHERVAR (MAĐ)/ARARAT (JER) - PAIDE (EST)/SLASK (POLj)

DOMŽALE (SLO)/HESPERANŽ (LUK) - HONKA (FIN)/RUNAVIK (FAO)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a