VAR SRBIJI DONOSI POŠTEN FUDBAL Uvođenje video-tehnologije garancija da više neće biti čudnih sudijskih odluka

Z. ĆOROVIĆ

16. 07. 2021. u 10:00

POČINjE nova Superliga - svi se nadaju sa mnogo manje briga zbog dve novine koje bi trebalo da je unaprede i donesu joj zapažen boljitak.

ВАР СРБИЈИ ДОНОСИ ПОШТЕН ФУДБАЛ Увођење видео-технологије гаранција да више неће бити чудних судијских одлука

FOTO: Novosti

Prva i najvažnija promena je to što se na tribine vraćaju navijači već od prvog susreta između Čukaričkog i Voždovca (17.55), a zatim i Crvene zvezde i Vojvodine, večeras (20.00) na "Marakani".

Veliki pomak nabolje, pošto su se čitave prošle sezone utakmice igrale pred praznim tribinama zbog epidemioloških mera. Ne samo kod nas, već i u šampionatima širom planete, korona je pretvorila fudbal u sterilnu igru sa nehumanom atmosferom, bez najvažnijeg sastojka koji donose energija, strast i huk sa tribina.

Situacija se popravila, po uputstvu Superlige i u skladu sa Uredbom Vlade Republike Srbije, sada je i na našim stadionima dozvoljeno prisustvo 50 odsto kapaciteta. Nošenje zaštitnih maski je obavezno, kao neophodan znak opreza da se još nismo ratosiljali opakog virusa. Opet se pominju neki novi talasi.

Druga novotarija od koje se očekuje da podigne regularnost na najviši nivo je istorijsko uvođenje video-tehnologije. VAR će pomoći sudijama da donose ispravne odluke, neće im dozvoliti da "poguraju" favorite u čiju korist se donosilo najviše spornih odluka.

Drugim rečima, od VAR se očekuje da će doneti pošteno suđenje i da će zbog toga nepravde i nelogičnosti biti svedene na minimum. Tretman je isti i za male i velike, sem ukoliko se i od ove pozitivne ideje u Srbiji ne napravi neki cirkus. Ne bi smelo, mada je kod nas uvek sve moguće.

Po prognozama i procenama, najveći favorit za osvajanje titule je aktuelni šampion. Crvena zvezda je prošlu sezonu završila u velikom stilu, na putu do trona oborila je mnoge rekorde, poraz nije doživela. Crveno-beli su zadržali najbolje igrače, doveli su Aleksandra Dragovića, kao kapitalno pojačanje, i utisak je da za naše uslove imaju opet ozbiljan tim, snažniji i kompletniji od konkurencije.

Naravno, Partizan će pokušati sve da prekine četvorogodišnju dominaciju komšija, a to će sigurno i uraditi ako mu se ukaže prilika. Najjači adut crno-belih je ambiciozni trener Aleksandar Stanojević, koji je i u prošloj sezoni serijom od 19 vezanih pobeda najavio da ume da se nosi sa Zvezdom. Ekipa se pojačala povratkom Pantića i Gomeša, pa se od Partizana opravdano traži da unese mnogo veću neizvesnost u šampionsku trku, a ko zna, možda i u toj borbi pronađe "čarobnu formulu" kako da najvećem rivalu preotme tron.

FOTO: Novosti

Uprkos tome što se očekuje da će večiti voditi glavnu reč, bilo bi poželjno da kvalitetne ekipe, poput Vojvodine i Čukaričkog, "zakuvaju" prvenstvo. "Lale" sa novim strategom Slavoljubom Đorđevićem pucaju visoko, isto kao i njegov prezimenjak Dušan, koji je mnogo dobrih stvari već napravio sa Čukaričkim. Bivši selektor Mladen Krstajić sigurno se naoštrio da mnogima pomrsi račune sa TSC Bačkom Palankom, u Radničkom, Napretku i Spartaku, kao i ostalim "manjim" klubovima nadaju se da bi i oni mogli da naprave neko prijatno iznenađenje...

Lopta u Srbiji kreće ovog vikenda, navijači se vraćaju na stadione, VAR je uveden - pa ako fudbal i ne bude toliko dobar kao u poznatim evropskim ligama koje gledamo na televiziji, makar neka bude zanimljiv i pošten.

BARAŽ OPET ODLUČUJE

PROPOZICIJE za ovu sezonu 2021/2022, identične su sa onima od pre dve godine, što znači da Superligu čini 16 klubova, od kojih dva direktno ispadaju, a dva igraju baraž sa trećeplasiranim i četvrtoplasiranim ekipama iz Prve lige Srbije. Prvenstvo je trokružno, pa se posle 30. kola prvih osam ekipa seli u plej-of, dok će ostali igrati u plej-autu. Nema deljenja bodova pred doigravanje koje traje sedam kola. Prvak ide u kvalifikacije za LŠ, drugi i treći, kao i osvajač Kupa takmičiće se u Ligi konfederacija.

Korigovana je odluka o ograničenju broja stranih igrača, ostalo je ograničenje od četiri "legionara" koji istovremeno mogu biti u igri, dok nema ograničenja u broju stranaca upisanih u protokol.

Novina je i to da će jedan bonus igrač (do 21 godine) morati da bude u timu svih 90 minuta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!