ITALIJA U OPASNOSTI: Strah od širenja novog soja nakon slavlja povodom osvajanja Euro 2020

Milica Ostojić - Stalni dopisnik iz Rima

13. 07. 2021. u 12:57

UTICAJ slavlja u danima za polufinale i onoga što se dešavalo juče nakon pobede na Evropskom prvenstvu u fudbalu moći će se sabrati za nekoliko dana i Italija donosi plan do kraja sedmice o planovima suspijanja širenja kovida. Sve veći je broj žarišta, a Delta napreduje u 19 regiona u Italiji.

ИТАЛИЈА У ОПАСНОСТИ: Страх од ширења новог соја након славља поводом освајања Еуро 2020

FOTO: AP

Opustili su se Italijani nakon osvajanja trofeja Evropskog prvaka. Ljudi se ljube na ulicama, slavi se i ne haje se za maske i mere, a s obzirom da korona virus ne uzima pauzu širenje korone krenulo je u galopu. 

Napadnuti su prevashodno mladi ljudi, kao i oni koji su primili samo jednu dozu vakcine ili oni koji nisu primili nijednu. 

Virolozi i naučnici prognoziraju da će do kraja jula broj novozaraženih biti utrostučen u odnosu na sadašnji broj. Po prvi put se saopštava da Delta soj napada čak i vakcinisane, direktor Poliklinike za Infektivne bolesti Tor Vergata u Rimu Masimo Andreoni saopštava da vakcina funkcioniše kada je u pitanju Delta soj ali ne u svim slučajevima kao u varijanti Alfa i da je obazrivost neophodna jer možda nije došlo do imunizacije odmah posle druge doze ili je osoba primila samo prvu dozu.

Primera za to ima dosta, posebno je evidentan slučaj na Malti gde je  130 italijanskih studenata pozitivnih na virus nakon letnjeg kursa engleskog jezika, škola je zatvorena a oni su u izolaciji 14 dana u Kovid hotelu na tom ostrvu, neki imaju simptome a neki ne i reč je o maloletnicima.

U Pulji je 100 osoba pozitivno na novi soj posle odmora u mestu Gargano i druženja na trgu, soj je krenuo da juri jer se nisu držale ni distance ni maske i za samo nekoliko minuta stvoreno je žarište.

U blizini Napulja, u Tore del Greko 44 pozitivnih na Delta soj, od tog broja njih 7 je bilo vakcinisano samo prvom dozom.

Zato Italija donosi odluku da se zelena karta može izdavati samo onima koji su primili obe doze cepiva, iz Ministarstva za Zdravlje se saznaje da je mogućni povratak u izvesnim regionima na tzv.žutu boju, znači ponovno izvesna nekadašnja ograničenja i apel na vakcinisanje onima koji izražavaju otpor da to učine.

                                                                

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024