MBAPE SIMBOL NEUSPEHA: Veliko razočarenje u Francuskoj zbog ispadanja sa EP

Od stalnog dopisnika iz Pariza - Goran Čvorović

29. 06. 2021. u 22:07

VELIKO razočaranje priredili su prvaci sveta svojim navijačima, eliminacijom već u osmini finala protiv Švajcarske.

МБАПЕ СИМБОЛ НЕУСПЕХА: Велико разочарење у Француској због испадања са ЕП

FOTO: AP

Svima je, posle serije penala, ostao gorak ukus u ustima. Pognutih glava, Dešanovi puleni napustili su juče oko podneva Bukurešt i uputili se ka Buržeu, odakle će krenuti na odmor koji neće biti obojen festivalskim bojama.

Naravno, kritike pljušte na račun stratega i zvezda. I pored pobede protiv Nemačke na startu, ističe se da je duvala promaja u odbrani, da nije iskorišćen napadački potencijal, da nije bilo spektakularne igre, da su karte stavljene na izbegavanje rizika. A kada se tome pridoda za komentatore neshvatljivo stalno menjanje igračke šeme u okviru taktike, gde je nekim fudbalerima pripadala neprirodna pozicija na terenu, utisak nezadovoljstva je kompletan. Jednostavno, spektar zvezda nije zasijao punim sjajem.

"Poništeni" i "Srušene iluzije", naslovi su iz "Ekipa" i "Parizjena" koji pokazuju veliku gorčinu Francuza. Veoma je razočaran bio i predsednik FFF Noel le Graet, koji je najavio da mora da razgovara sa Dešanom, ali i dodao da ne veruje da će to kompromitovati selektorov ostanak na funkciji.

Dok je Benzema opravdao svoj povratak među "petlove", posebno je razočarao Mbape, koji je postao simbol francuskog neuspeha na ovom takmičenju. Momak iz Bondija nije ispunio očekivanja ni u jednom trenutku na Evropskom prvenstvu, a vrhunac je promašeni, peti penal protiv Švajcarske, kada je postao tragičar nacije.

- Žao mi je zbog penala, izvinjavam se. Hteo sam da pomognem ekipi, ali nisam upeo. Najvažnije je da iz svega ovoga izađemo što jači za buduća takmičenja - izvinio se Mbape preko društvenih mreža.

KAO "POLICIJSKI ČAS"

KAKO su Francuzi videli eliminaciju, najbolje govori karikatura koja prikazuje razočarane navijače dok napuštaju barove posle utakmice, uz natpis "Policijski čas u 23.40", uz aluziju na trenutak završetka utakmice i vreme doskorašnjih praznih ulica zbog pandemijskih mera.

Statistika je neumoljiva. Protiv Švajcaraca je samo 57 puta dodirnuo loptu, izgubio 16 duela, dodao 31 put, a šutnuo u 6 navrata, od čega nijednom u okvir gola. Ni senke od onog Mbapea koji je na Svetskom prvenstvu postigao četiri gola.

Ipak, navijači ne zaboravljaju šta je do sada uradio, a dobio je načelnu podršku i od selektora.

- Iako nije pogodio mrežu, Kilijan je često imao odlučujuću ulogu pri postignutim golovima - izjavio je Dešan, ostavivši ljubitelje fudbala da razmišljaju da li je to dovoljno.

Ipak, zbog svega što je do sada uradio u karijeri, podržao ga je i veliki Pele.

- Digni glavu Kilijane! Sutra će biti prvi dan nove avanture - uputio mu je tople reči slavni fudbaler.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024