MUZIKA KOJA JE OPČINILA JUGOSLAVIJU: Večeras u Domu omladine Beograda premijera filma o novom talasu

M. Ć.

24. 04. 2021. u 11:14

DOKUMENTARNI film "Novi talas - 40 godina posle", o četiri novotalasna albuma koja su otvorila vrata za muziku popularnu i među današnjim generacijama, biće prikazan večeras (19.00) u beogradskom Domu omladine, na "Martovskom festivalu" koji je, zbog pandemije kovida 19, pomeren za april.

МУЗИКА КОЈА ЈЕ ОПЧИНИЛА ЈУГОСЛАВИЈУ: Вечерас у Дому омладине Београда премијера филма о новом таласу

Foto Tanjug

Televizijska premijera ovog ostvarenja je bila u januaru na Si-Em-Si kanalu.

Film autora i scenariste Nikole Kneževića, koji uz Olgu Kepčiju potpisuje i režiju, fokusiran je na čuveni "Paket aranžman", "Bistriji ili tuplji čovek biva kad", jedini album "Šarla akrobate", kao i na debi izdanja "Električnog orgazma" i "Haustora", nazvana imenima bendova.

Ovo ostvarenje se osvrće i na vreme nastanka panka kao preteče novog talasa. Film obuhvata grupe i muzičare koji su delovali u novotalasnom periodu, te govori o fenomenu da se i danas s jednakim žarom priča o, kako mnogi smatraju, najvažnijem muzičkom pokretu u bivšoj državi.

Sniman je, uglavnom, u Beogradu i Zagrebu, uz svedočanstva nekih od glavnih muzičara tog perioda, kao i brojnih producenata, muzičkih kritičara, novinara, fotografa...

U filmu su akteri i Zoran Vulović, Zdenko Kolar i Vlada Janković Džet / Foto V. Danilov

U filmu se pojavljuju Srđan Gojković Gile, Zdenko Kolar, Darko Rundek, Srđan Saher, Dubravko Jagatić, Miroslav Cvetković, Želimir Babogredac, Vladimir Janković Džet, Hrvoje Horvat, Aleksandar Žikić, Siniša Škarica, Petar Janjatović, Dejan Cukić, Damir Martinović Prlja, Mladen Juričić Maks, Husein Hasanefendić Hus, Zoran Vulović, Bane Lokner, Dubravka Marković...

Duca Marković, Velja Pavlović i Srđan Gojković Gile / Foto Tanjug

U sklopu proslave 40 godina od novog talasa u Jugoslaviji, u četvrtak je ispred Umetničkog paviljona "Cvijeta Zuzorić" na Kalemegdanu otvorena izložba fotografija "Novi talas u Beogradu: Paket aranžman (1981-2021)", autora Zorice Kojić i Dragana Ambrozića.

Ova izložba prvi put na jednom mestu predstavlja antologijske snimke fotografa Goranke Matić, Gorana Vejvode, Branislava Brajana Rašića i Branka Gavrića, koji su 1980. i 1981. pomno pratili razvoj ovog pokreta.

Brajan Rašić / Foto Tanjug

Rašić i Gavrić su bili i među govornicima na otvaranju, a prisutnima su se obratili i Srđan Gojković Gile i rok kritičar Momčilo Moma Rajin, koji je osamdesetih godina bio programski direktor Studentskog kulturnog centra u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

TUŽILAŠTVO NAREDILO OBDUKCIJU TELA BIVŠE VODITELJKE PINKA