ŽIVOT GA IZDAO KAD MU SE NAJVIŠE RADOVAO: Reporteri "Novosti" ispred stana porodice Živković u kome je supruga Mima primala izjave saučešća

M. M.

06. 04. 2021. u 21:11

UTIHLO je sve što je Predraga Živkovića Tozovca utiskivalo u sećanja generacija tokom proteklih šest i više decenija, koliko je trajala njegova blistava karijera.

ЖИВОТ ГА ИЗДАО КАД МУ СЕ НАЈВИШЕ РАДОВАО: Репортери Новости испред стана породице Живковић у коме је супруга Мима примала изјаве саучешћа

Foto Arhiva

Njegova pesma zaustavljena. Ona, s kojom je uoči ove godine, u satima dočeka, dočekao i taj, srećni a ludi kamen kome je decenijama odolevao. U dom u Bulevaru oslobođenja u Beogradu, uselila se tuga. Tozovčeva supruga s kojom je u velikoj ljubavi proveo više od četiri decenije, primala je saučešća prijatelja, kumova, rodbine...

- Vest o smrti muža primila je oko 10 sati, slomljena je - kazali su prijatelji Živkovića kada su ih reporteri "Novosti" zaustavili na kapiji trospratnice u Bulevaru u kome su Tozovac i njegova Emilija Mima živeli odnedavno.

Boško Urošević, Ratko Rađenović, Foto Arhiva

Uz nju su bili Merima Njegomir, Predragova kuma i prijatelj, Mimina ćerka Sanja i unuka.

Oko podneva mimoilazili su se brojni posetioci, kako bi izjavili saučešće. Ljudi iz višedecenijskog drugovanja sa pevačem i boemom koji je bio magnet za srodne duše derneka. Za veselje do zore koje su podgrevale njegova pesma i svirka i onda kad bi bokali presušili.

- On je bio taj koji je davao štimung da se ne posustaje i kad je odavno vreme da se pođe - priča Tozovčev kum Boško Urošević.

Malo reči, previše bola. I komšije Živkovića prolaze vidno potresene. I ko nije poznavao Tozovca, a jeste čuo njegove pesme, žali za njim. Ko nije uz njegovo "Danče", voleo i u i ljubavi goreo, jednu čašu barem sasuo u Skadarliji ili savio kakvo kolo "Do njeg` lepa Mira", nije ni spoznao lepotu pravog boemskog ritma.

- On je tim ritmom lečio svoje i naša srca - kaže, za "Novosti", Ratko Rađenović, kum velikog Tozovca jedan od svedoka sklapanja njegovog braka sa Mimom, 31. decembra 2020. - A znate šta je taj njegov čudesni ritam pokretalo? Njegovo srce. Bio je čudo od čoveka. Poseban. Prepun dobrote. Ljudskosti. Sve nas je nekako gurao da budemo bolji danas, nego što smo bili juče.

Ratka je pogodio odlazak Tozovca.

- Slutili smo, ali se nismo mirili. Mislili smo da neće otići tako brzo - kaže nam. - Život ga izdao kad mu se najviše radovao. E, živote izdajniče! Tako bi i on rekao. Nije umro od korone. Izdalo ga je srce. Ubilo ga. On, naš Toza, jeste bio pesma i sav od pesme rođen da ponajviše druge njome daruje, ali život mu nije bila pesma. I to najzad dođe na naplatu.

Merima Njegomir, Foto Arhiva

Merima Njegomir je, kada se poseta malčice proredila, izašla i u ime Emilije Živković, prenela izvinjenje novinarima:

- Nema snage da bilo šta kaže - kazala je Merima, kojoj je Tozovac bio kum na venčanju.

I ko zna koliko ovaj neponovljivi šarmer i nekrunisani kralj veselja ima kumova? Naš narod kaže: neće svakog za kuma.

- S njim sam snimila i prvu ploču, čak me i harmonikom pratio u prvim pesmama - seća se Merima Njegomir. - Otišao je najbolji od nas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri