SVOJU DUŠU DAO NAM JE U STIHOVIMA: Mira Banjac za "Novosti" o svom prijatelju i sugrađaninu Đoletu Balaševiću

J.SIMIĆ

20. 02. 2021. u 17:58

ODLASKOM Đoleta Balaševića svi smo puno izgubili, a najviše Novi Sad i Vojvodina. U svoje stihove večno je utkao mnoge novosadske ulice. Njegovom smrću Vojvodina je izgubila poslednji veliki savremeni simbol u toj vrsti umetnosti, jer celu svoju umetničku dušu on je poklonio hiljadama ljudi – rekla je danas za „Novosti“ Mira Banjac, naša proslavljena glumica i bliska prijateljica porodice Balašević.

СВОЈУ ДУШУ ДАО НАМ ЈЕ У СТИХОВИМА: Мира Бањац за Новости о свом пријатељу и суграђанину Ђолету Балашевићу

Foto: Depo portal -Balasevici i Mira na snimanju filma, pres konferencija ekipe filma u Pokrajinskoj vladi

 Tužnu vest kojoj se nije nadala (porodica Balašević pre četiri dana  saopštila da je Ćole na Infektivnoj klinici, ali da se nadaju da će biti dobro) Mira je nenadano čula iz medija i srce joj se okamenilo.

- Đole je mnogo zadužio svoj Novi Sad, ali nije mu se njegov grad odužio dok je bio živ onako kako je on to zaslužio – kaže primadona našeg glumišta i naglašava da je za nju Balašević bio prvenstveno sjajan pesnik, ali i kompozitor, pevač, dobar besednik i reditelj.

U jedinom rediteljskom poduhvatu kantautora, filmu "Kao rani mraz" 2010. godine, u kojem je učešće imala kompletna njegova porodica, Mira je glumila skeledžiju. Bio je to prvi vojvođanski  igrani  film posle gotovo četvrt veka jer Preduzeće "Neoplanta film" 1986.godine neslavno se ugasilo.

Priseća se Mira da je za potrebe porodičnog filma  po ugledu na period Prvog svetskog rata, sagrađena mini-varoš na obali Tise. Kada je pala poslednja klapa, Balaševići "varoš" nisu porušili. Darovali su je domaćinima u Adi, da ih podseća na prelepih devet nedelja provedenih na snimanju.

Foto: Depo portal -Balasevici i Mira na snimanju filma, pres konferencija ekipe filma u Pokrajinskoj vladi

 

Uz tatu Đoleta, mamu Olju, sestre Bebu i Jovanu, kao i glumačke legende : Miru Banjac, Radeta Šerbedžiju, Mustafu Nadarevića, Nikolu Đurička i  Vojina Ćetkovića, svoj glumački debi imao je i najmlađi član porodice Balašević, Aleksa.

Od svih novosadskih osnovaca, Aleksa je septembra te  školske godine napisao najzanimljiviji pismeni zadatak  na temu "Kako sam proveo letnji raspust":

 - Upoznao sam mnoge poznate glumce, svi su bili ljubazni i niko od njih se nije svađao i pravio važan - napisao je Balašević - junior u pismenom radu o svom "holivudskom raspustu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri