BIOGRAFIJA KAO KRIMI-ROMAN: Dejan Cukić, za "Novosti", o knjizi o DŽimiju Hendriksu koju je preveo

M. ĆUNKOVIĆ

28. 12. 2020. u 16:43

IZDAVAČKA kuća "Laguna" objavila je novu poslasticu za ljubitelje rokenrola u Srbiji - biografsku knjigu "Dva su jahača prilazila" o gitarskom velikanu Džimiju Hendriksu, autora Mika Vola, uz prevod Dejana Cukića.

БИОГРАФИЈА КАО КРИМИ-РОМАН: Дејан Цукић, за Новости,  о књизи о Џимију Хендриксу коју је превео

Foto ATA Images

Vol, autor knjige "Kada su divovi hodali Zemljom" o grupi "Led cepelin", kao i biografije "Metalike", oslanjao se na vlastite intervjue i iscrpna istraživanja kako bi ispričao priču o slavnom muzičaru. Mik je nekadašnji urednik magazina "Klasik rok", a sarađivao je i sa mnogim drugim poznatim novinama i časopisima.

- Ovo je bila dosta specifična knjiga, malo drugačija od svega što sam do sada radio - ističe Dejan Cukić, za "Novosti". - Najviše volim autobiografije, kada osetimo pravu, izvornu rečenicu čoveka čijoj se muzici divimo. To, naravno, nije bilo moguće u Hendriksovom slučaju. Ovo, međutim, nije klasična biografija koju piše neki novinar. Mik Vol je izuzetan autor muzičkih tekstova. S obzirom na to da je već napisano mnogo knjiga o Hendriksu, Vol je rešio da zauzme malo originalniji pristup i da, maltene, sve ispriča kao krimi-roman u kom su glavne ličnosti Džimi i njegov menadžer Majkl Džefri, vodivši se time da je on prvooptužena osoba za Hendriksovu lošu sudbinu, a čak, možda, i direktno za smrt.

Cukić kaže da, kroz romantizovane delove teksta, provejavaju različite mogućnosti:

- S jedne strane je ta konstruisana teorija koju pravi sam Mik Vol, a sa druge, on samom sebi kao suprotnost stavlja razgovore sa nekim od ljudi koji su bili bitni u Hendriksovom životu, i koji daju drugačiju sliku i teoriju. Štivo je zanimljivo i nije uobičajeno.

Dejan kaže da je sad već stigao do petnaestak prevedenih (auto)biografija velikana svetske muzičke scene. Ona iz pera Eltona Džona mu je najzabavnija, a Springstinova najbolja.

- To je vrhunsko literarno delo. Jedna od najboljih ikad napisanih rok biografija. Elton Džon je, sa druge strane, najzabavniji zbog svog vrhunskog smisla za humor, i zbog toga što nema više nikakve kočnice da ispriča sve što mu leži na duši.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri