MEMEDOVIĆ DAO OTKAZ NA RTS: Oglasio se Branislav Klanšček

Novosti online

11. 07. 2023. u 15:02

VODITELj Jovan Memedović dao je otkaz na RTS-u posle tri decenije rada u toj medijskoj kući.

МЕМЕДОВИЋ ДАО ОТКАЗ НА РТС: Огласио се Бранислав Кланшчек

Foto: V. Danilov

Nakon urednice zabavnog programa Olivere Kovačević, koja je nedavno napustila tu poziciju, sada je, posle afere o zaradama putem spoljnih produkcija, otišao i Memedović.

Predsednik Upravnog odbora RTS, Branislav Klanšček, otkrio je šta se desilo između njega i Jovana Memedovića, nakon što je na sastanku odbora donet Etički kodeks po kojem voditelji zaposleni na RTS, među kojima je bio i Memedović, više neće moći da tamo primaju platu, a da pored toga dobijaju i honorar od produkcija koje Javni servis angažuje za snimanja emisija.

To znači da više nije dozvoljeno da Memedović prima honorar od produkcijskih kuća Adrenalin i Montevideo, za emisije "Potera" i "Sasvim prirodno", s obzirom da prima platu od RTS-a, a Javni servis pomenutim produkcijama daje novac za snimanje tih emisija.

- Tačno je da smo se sporečkali na hodniku i da je on bio vrlo agresivan u tom razgovoru. Bilo je povišenih tonova, ali nije nasrnuo na mene, toliko se iskontrolisao. Udario je pesnicom o zid kao neki njegov protest - priča Branko Klanšček:

- Pitao me je:"Je l' ti i dalje nije jasno šta Memedović radi za platu na RTS-u?!" Nikada do tada nismo imali sukob. Sreli smo se početkom godine kada je izašlo sve to o izvršnim produkcijama. Posle toga je došao kod mene i vrlo pristojno smo razgovarali. Rekao sam mu da ne može da se prima plata na RTS, a da radi i u izvršnoj produkciji koju plaća RTS - objašnjava Klanšček.

Klanšček je zatim objasnio šta bi trebalo da znači Jovanovo pitanje "je l' ti sad nije jasno šta Memedović radi na RTS-u?!".

- To se odnosilo na moje pitanje na sastancima Upravnog odbora. Okej, Memedović radi spoljnu produkciju, ali recite mi šta radi za platu koju prima na RTS-u? On je kasnije dolazio kod mene u kancelariju i objašnjavao mi je kako je značajno to što on radi, što ja i ne dovodim u pitanje. "Sasvim prirodno" je sjajna emisija, ali meni nije jasno zašto on to ne radi za platu? - nastavlja Branko.

Klanšček je zatim objasnio i šta podrazumeva kada Javni servis angažuje spoljne produkcije.

- Na primer - RTS ne može da stigne da snimi nešto i on za to angažuje i plaća određenu produkciju, da to odradi za njega. Tako "Poteru" radi Adrenalin produkcija, a "Sasvim prirodno" Montevideo produkcija. Dakle, RTS njih plaća, a od toga i Jovan Memedović ima honorar. Ne može on i od toga da ima honorar, kad već ima platu na RTS. On radi za platu. Ne može da prima i nadoknadu od produkcija koje plaća RTS i tačka! - isključiv je Klanšček.

- To je zakonom zabranjeno, a doneli smo i Etički kodeks po kom to više ne može da se radi. Inače, zvanična informaciju koju imam od Olivere Kovačević je da je Memedovic dao ostavku, odnosno da sada koristi godišnji odmor, a kada ga iskoristi daće otkaz - zaključio je Branko za Telegraf.rs.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)