SRBIJA U PRVOM POLUFINALU POD REDNIM BROJEM 1: Takmičarske pesme za našeg predstavnika na "Evrosongu" dostupne na "Jutjubu"

V. N.

03. 02. 2023. u 06:30

SVE 32 kompozicije koje učestvuju na takmičenju "Pesma za Evroviziju", koje će biti održano 1, 2. i 4. marta, od juče su dostupne na zvaničnom jutjub-kanalu "RTS Pesma Evrovizije".

СРБИЈА У ПРВОМ ПОЛУФИНАЛУ ПОД РЕДНИМ БРОЈЕМ 1: Такмичарске песме за нашег представника на Евросонгу доступне на Јутјубу

Ovako će izgledati bina u "Em i Es bank areni" u Liverpulu , Foto Twitter/Eurovision Song Contest

U dva polufinala predstaviće se po 16 takmičarskih kompozicija, a najboljih osam iz svake polufinalne večeri, nadmetaće se 4. marta u velikom finalu za pobedu. Najbolja pesma po glasovima publike i stručnog žirija predstavljaće Srbiju na 67. "Evrosongu" u Liverpulu.

Plasman za finale 1. marta pokušaće da izbore Matija Zanata i Anđela Kasijani ("Novi svet"), Adem Mehmedović ("Osmeh"), Nađa ("Moj prvi ožiljak na duši"), Tijana Dapčević ("Mamim"), Princ ("Cvet sa Istoka"), Filip Baloš ("Novi plan, drugi san"), Filip Žmaher ("Čujemo se sutra"), Luk Blek ("Samo mi se spava"), Anđelina ("Lanac"), "Empati soul prodžekt" ("Indigo"), Stefan Šaj ("Od jastuka do jastuka"), "Hercenšlus" ("Vremenska zona"), Savo Perović ("Prezidente"), Igor Stanojević ("Iza duge"), Boris Subotić ("Nedostupan") i Čegi i "Braća bluz bend" ("Svadba ili kavga"). Druge polufinalne večeri, 2. marta, slušaćemo i gledati novu postavu "Harikejna" ("Zumi zimi zami"), Nadiju ("Devojka tvog dečka"), prvog srpskog androgenog pevača Filarija ("Posle mene"), Zejnu ("Rumba"), "Frajle" ("Neka, neka"), Igora Vinsa i Baneta Lalića ("Zato što volim"), Egreta ("Ako shvatim kasno"), Džipsija ("Greh"), Egora ("Starac dana"), Jelenu Vlahović ("Kao grom iz vedra neba"), Ivonu ("U noćima"), "Gift" ("Liberta"), Milana Bujakovića ("Fenomen"), duo "Grand" (Viva la Vida), Anđelu ("Loše procene") i Doris Milošević ("Tišina").

Foto logo

Prenos sve tri takmičarske večeri gledaoci će moći da prate na Prvom programu RTS i RTS Planeti od 21 čas. Srpski predstavnik će na "Evrosongu" u Liverpulu nastupati prve polufinalne večeri 9. maja i to pod rednim brojem jedan. Uz Srbiju, za prolaz u finale 13. maja nadmetaće se i predstavnici Letonije, Irske, Norveške, Portugalije, Hrvatske, Malte, Švedske, Moldavije, Švajcarske, Izraela, Holandije, Finske, Azerbejdžana i Češke. Po 10 polufinalista iz obe večeri (drugo polufinale je 11. maja) idu u finale, uz takozvanu Veliku petorku (Nemačka, Francuska, Italija, Španija i Velika Britanija), kao i lanjskog pobednika Ukrajinu. Ukupno će se takmičiti 37 zemalja, što je najmanji broj učesnika od 2014, dok su od ovogodišnjeg takmičenja iz finansijskih razloga odustale Crna Gora, Severna Makedonija i Bugarska. Pravila glasanja su za ovu godinu izmenjena, pa sada samo publika odlučuje koje će se države plasirati u finale, a uvodi se i onlajn glasanje za gledaoce u zemljama koje se ne takmiče. Oni će u sve tri takmičarske večeri dodeliti po set bodova (1-8, 10 i 12 poena), preko onlajn platforme za čije korišćenje će biti potrebna kreditna ili debitna kartica za verifikaciju.

Slogan 67. "Pesme Evrovizije" je "ujedinjeni muzikom", dok logo prikazuje dva srca u bojama zastava Velike Britanije i Ukrajine, koja kucaju zajedno. Podsetimo, iako je ukrajinski "Kaluš orkestra" trijumfovao u Torinu sa pesmom "Stefanija", Ukrajina zbog rata sa Rusijom nije u mogućnosti da bude domaćin takmičenja iz bezbednosnih razloga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili