BORA ĐORĐEVIĆ POČASNI GRAĐANIN: Čačak će 18. decembra ukazati veliku čast frontmenu "Riblje čorbe"

V. M. P.

02. 12. 2022. u 08:13

ROK muzičar Bora Đorđević (70) jednoglasno (i pozicija i opozicija) je juče na zasedanju čačanske Skupštine izabran za počasnog građanina Čačka.

БОРА ЂОРЂЕВИЋ ПОЧАСНИ ГРАЂАНИН: Чачак ће 18. децембра указати велику част фронтмену Рибље чорбе

Foto: Zoran Jovanović Mačak

Predlog o dodeli priznanja popularnom Bori Čorbi podneo je gradonačelnik Čačka Milun Todorović "zato što je Bora, kroz svoje bogato stvaralaštvo, Čačak učinio dobro poznatim u svetu". Priznanje će mu biti uručeno 18. decembra na svečanoj sednici čačanske Skupštine povodom Dana grada.

- To je vrlo lep gest, Čačak je divan grad u srcu Srbije, kraj Zapadne Morave i ja se Čačka nikada nisam odrekao - rekao je juče za "Novosti" Bora Čorba, kada smo ga pozvali da mu čestitamo na ukazanoj počasti. - Rođen sam u Čačku 1. novembra 1952. godine, simbolično, na Dan mrtvih. Živeo sam u Čačku 17 godina i sada mi je malo neobično da treba da idem tamo i postanem počasni građanin. Inače, ja sam takođe počasni građanin beogradske opštine Palilula, koja ima 600.000 stanovnika i počasni građanin Knina. Doduše, tamo mi je ostala ta povelja i stalno molim domaćine da mi je pošalju, ali nikako da se sete.

Na pitanje na šta prvo pomisli kad kaže Čačak, koji je opevao u pesmi "Zadnji voz za Čačak" svoje grupe "Riblja čorba", Bora nam odgovara:

- Najpre na reku Moravu, a onda na divno odrastanje. Jako sam mnogo dobio nagrada u životu, ali mi je jedna posebno značajna. Došla su dva mlada čoveka u Beograd i donela mi amblem gimnazije u Čačku, u koju sam išao, i kamen iz Morave. To mi je najdraže.

Borina "Riblja čorba" je nedavno svirala u Čačku. On ističe da je bilo dirljivo i nostalgično, jer su nastupali prekoputa sale košarkaškog kluba Železničar, u kojoj je prvi put u životu svirao za publiku sa tadašnjom grupom "Hermelini".

- Svirali smo igranku i prodali smo celih sedam karata - seća se Đorđević. - Nismo zaradili ništa, ali bih za to dao sve ovo vreme. Svaka ulica u Čačku je tada imala svoj bend. Najpoznatije su bile "Bele višnje", a mi smo bili "Hermelini" i sastajali smo se u parku. Svaki bend je imao svoju klupu u tom parku. U to vreme je bilo sramota komponovati i pevalo se isključivo na engleskom jeziku. A ja sam napravio svoju pesmu na srpskom. Uvežbavali smo je na klupi kada su se radoznalci okupili oko nas i pitali me koja je to stvar. Odgovorio sam da je to nešto od "Hermans Hermitsa", a oni su značajno klimali glavom. Čačak je, pre svega, uvek imao slavne košarkaše, a za njima i strašnu generaciju svirača - Zoran Branković, Radomir Mihailović Točak, ja...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)