ODA PUSTINJI I O'TULU: Šest decenija remek-dela Dejvida Lina "Lorens od Arabije", filmske pripovesti o britanskom pustolovu

Marina Mirković

07. 08. 2022. u 12:00

GOTOVO uvek u vrhu svih relevantnih lista, a za mnoge bez konkurencije i najbolji film svih vremena, remek-delo britanske kinematografije od samog početka "osuđeno" na priznanja i nagrade, "Lorens od Arabije" i danas, kada se navršava šest decenija od njegovog nastanka, slovi za jedno od najblistavijih ostvarenja sedme umetnosti i nesporno nosi status klasika.

ОДА ПУСТИЊИ И ОТУЛУ: Шест деценија ремек-дела Дејвида Лина Лоренс од Арабије, филмске приповести о британском пустолову

Foto: Printskrin

Istorijski spektakl ovenčan sa sedam "Oskara" (uz pet "Globusa" i četiri nagrade BAFTA), među kojima su i oni najvažniji, za najbolji film i režiju, slovi za vrhunski domet u karijeri reditelja Dejvida Lina, čija filmografija obuhvata čuvena ostvarenja kao što su "Doktor Živago", "Most na reci Kvaj", "Rajanova kći". Neosporni majstor za kreiranje spektakla, Lin je nadmašio samoga sebe, filmski uobličavajući pripovest o životu kontraverznog vojnika i pustolova T. E. Lorensa, ljubitelja i poštovaoca arapske kulture.

Lorens od Arabije je ujedno i nadimak kojim su ovog junaka ovenčali Arapi, a radnja se zasniva na stvarnom događaju - dolasku ovog britanskog oficira na Arabijsko poluostrvo i vođenju ustanka protiv Osmanlija. Polazeći od priče o ovom zagonetnom karakteru, Lin je stvorio monumentalno delo o jednom prostoru i vremenu, dotakavši se brojnih temeljnih umetničkih i civilizacijskih pitanja.

Naslovnu ulogu u ovoj epskoj, istorijskoj avanturi, maestralno je odigrao Piter O'Tul, no iako ovu njegovu rolu mnogi smatraju jednom od najbolje odigranih u istoriji, te 1963. "Oskara" mu je preoteo Gregori Pek za učešće u filmu "Ubiti pticu rugalicu". (Inače, O'Tul je i pored osam nominacija u karijeri, "Oskar" dobio samo 2003, i to onaj za životno delo!) Sjajnu ulogu u "Lorensu" ostvario je i Omar Šarif, koji je želje Dejvida Lina da prikupi novac za ono što će se kasnije ispostaviti kao remek-delo opisivao ovim rečima:

- Ako si ti čovek koji ima novca i neko dođe kod tebe i kaže ti da želi da snimi film koji traje četiri sata, bez zvezda, bez žena, bez ljubavne priče, nema ni mnogo akcije, a on želi da potroši ogromnu sumu novca za snimanje u pustinji - šta biste rekli?

Kako god da je sve to unapred zvučalo i izgledalo u početku, od trenutka kada se krajem te 1962. "Lorens" našao pred gledaocima, svi su shvatili da je pred njima remek-delo istinskog genija. Filmska adaptacija autobiografske priče T. E. Lorensa planirana je još od sredine dvadesetih godina 20. veka, no tek 1960. Lorensov brat prodao je najzad prava na nju producentu Semu Spigelu.

Usled bojazni da predugo traje, producenti su pred premijeru zatražili da film bude skraćen za dvadesetak minuta. Tek 1989. u potpunosti je restaurisan, a Piter O'Tul je lično sinhronizovao svoje dijaloge u izgubljenom delu materijala.

Inače, Lin je najpre hteo da glavnu rolu poveri Albertu Finiju, ali ovaj ju je odbio, te je angažovan do tada nepoznati O'Tul - i Lorens ga je vinuo među zvezde! Interesantna je činjenica da u celom filmu nema niti jedne ženske uloge, te mu i zbog toga (a naravno, i zbog kompletne O'Tulove pojave te par ikoničnih scena) neretko pripisuju homoerotične momente.

Snimanje ovog epskog spektakla odvijalo se u Španiji, Maroku i Jordanu i ostalo upamćeno po rediteljskim i tehničkim intervencijama i inovacijama koje su omogućile nastanak nekih od najupečatljivijih kadrova u istoriji filmske umetnosti - poput posebne lupe zahvaljujući kojoj je snimljena nezaboravna scena u kojoj se lik Omara Šarifa pojavljuje na pustinjskom horizontu.

Nestvarni krajolici pustinje su, uz magičnu muziku, majstorsku režiju i kompleksnost lika glavnog junaka, ono najupečatljivije i najhvaljenije, što je zajedno učinilo "Lorensa od Arabije" klasikom, ostvarenjem koje se decenijama gleda sa nesmanjenim uzbuđenjem i oduševljenjem. Linov je film, poznato je, jedan od najdražih i za američkog oskarovca Stivena Spilberga, a uzdižu ga i izdvajaju kao ideal i mnogi drugi filmski autori.

"Veličina i razmere produkcije su samo jedan od faktora koji čine pravi ep, što dokazuje ovaj film. Uz sve zapanjujuće kadrove pustinjskih dina po vetru i borbenih sekvenci u kojima nastupaju stotine statista, ovo je studija o čoveku s dubokim unutrašnjim sukobom: između dve kulture, ali i između svoje misije spasitelja i iznenađujuće žeđi za krvlju", u ovim se rečima kritike sažimaju faktori koji "Lorensa" čine remek-delom.

OSKAR I ZA MUZIKU

SJAJNE uloge u filmskoj priči o Tomasu Edvardu Lorensu ostvarili su i Alek Ginis (hteo je rolu Lorensa, ali ga je Lin ubedio da je prestar i dodelio mu ulogu princa Fejsala), Entoni Kvin i brojni drugi vrsni karakterni glumci. Čarobna muzika Morisa Žara ovenčana je Oskarom, prvim od ukupno tri koja je dobio, odreda za Linove filmove (ostali su "Doktor Živago" i "Prolaz za Indiju").

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!