HUMANITARNI KONCERT "VIDOVDANSKA RUKOVET": Fondacija „NJegomir“ prohod ulaže u vokalni i instrumentalni naraštaj narodne muzike

V. M. P.

22. 06. 2022. u 09:23

U ZADUŽBINI Ilije M. Kolarca u ponedeljak 27. juna biće održan humanitarni koncert "Vidovdanska rukovet/koncert prijatelja", u čast istaknute estradne umetnice Merime Njegomir, a za dobrobit Fondacije "Njegomir", koja će stimulisati vokalni i instrumentalni naraštaj narodne muzike (ulaznice po ceni od 800 dinara dostupne su na blagajni Kolarca).

ХУМАНИТАРНИ КОНЦЕРТ ВИДОВДАНСКА РУКОВЕТ: Фондација „Његомир“ проход улаже у вокални и инструментални нараштај народне музике

Foto M. Labudović

Nastupiće "Kvintet snova", nažalost, sada bez jednog člana, a koji su pored Merime činili Jadranka Jovanović, Ekstra Nena i Oliver Njego, na čelu sa profesorom Nikolom Rackovim koji vodi program. Kao gost, na koncertu će učestvovati i glumica Svetlana Bojković, koja će recitovati, dok će Rackov, između pesama, ispričati publici poneku anegdotu sa njihovih zajedničkih putovanja. Na kraju će im se priključiti Narodni orkestar RTS, na čelu sa Vladom Panovićem.

- Još za života, Merimina želja je bila da osnuje fondaciju, ali u tome nije uspela, pa sam sa sestrama Ljubicom, Milicom i Jelenom, došao na ideju da, nakon mamine smrti, nastavimo sa onim što je ona celog života radila - bavila se mladim pevačima i pomagala im da stasaju u prave pevače, kako muzički, tako i savetodavno - kaže, za "Novosti", Marko Njegomir, sin velike Merime. - Želimo da nastavimo to što je ona radila kroz fondaciju, a drugi motiv nam je da njeno ime ostane u sećanju i da ne ode u zaborav. Emotivno nam je teško, a istovremeno, uz tugu osećamo i ponos, jer znamo da bi majka bila ponosna zbog fondacije.

Foto Privatana arhiva

Merima Njegomir sa ćerkama Ljubicom, Milicom, Jelenom, sinom Markom, unukom Filipom i unukom Sonjom

Prema Markovim rečima, fondacija koju je osnovao zajedno sa sestrama organizovaće razne manifestacije, koncerte i priredbe, a ovaj na Kolarcu je prvi u nizu. Jedna od manifestacija koju će fondacija ovog leta podržati su "Dani Sokobanje". Od novca od ulaznica na humanitarnom koncertu u Beogradu, ali i drugih sredstava, Fondacija "Njegomir" će nagraditi pobednika festivala. Fondacija se bavi isključivo muzikom i tako će, veli Marko, i ostati.

- Moja ideja je osnivanje muzeja narodne muzike jer čuvamo jednu punu sobu samo maminih nagrada, ploča i snimaka, koji bi trebalo da ostanu negde - otkriva Marko za naš list. - Mnogo je pevača narodne muzike koji su nas napustili u poslednje vreme, koji, takođe, zaslužuju mesto u tom muzeju. U svojoj glavi već imam sliku kako bi on trebalo da izgleda i smatram da bi jedan grad kao što je Beograd, morao da ima takav muzej.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju