ŠABAN DOBIJA SPOMENIK U ŠAPCU: Rodni grad će se 6. septembra odužiti pokojnom kralju narodne muzike

V. Mitrić

31. 03. 2022. u 08:29

KRALj narodne muzike Šaban Šaulić, koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći pre više od tri godine, dobiće bistu u svom rodnom Šapcu, na mestu odakle je nekada s namerom pošao u veliki grad i osvojio svet.

ШАБАН ДОБИЈА СПОМЕНИК У ШАПЦУ: Родни град ће се 6. септембра одужити покојном краљу народне музике

Foto Arhiva "Novosti"

Spomenik Šauliću biće podignut na zelenoj površini na uglu ulica Mačvanske i Kralja Milana, a plan je da bude otkriven 6. septembra, na Šabanov rođendan. Izrada spomenika poverena je jednom od najpoznatijih srpskih vajara i redovnom profesoru na Fakultetu primenjenih umetnosti Zoranu Ivanoviću, kao i njegovom kolegi Bogdanu Dobroti. Najveći deo sredstava za podizanje spomenika obezbediće porodica Šaulić uz podršku prijatelja, dok će Grad Šabac finansirati postavljanje postamenta i parterno uređenje neposredne okoline spomenika.

Ove informacije je, na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj kući, kojoj su prisustvovali i Gordana, Sanela i Ilda Šaulić, Šabanov kum, biznismen Milenko Kostić, kao i akademski vajari Zoran Ivanović i Bogdan Dobrota, otkrio gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić.

- Veliku zahvalnost za realizaciju ove ideje dugujemo gradonačelniku i novoj vlasti, kao i našem kumu Milenku Kostiću i "Auto Čačku" koji su pomogli u svim segmentima - rekla je Šabanova udovica Gordana Šaulić.

- Spomenik će biti na mestu gde je nekada bila autobuska stanica, odakle je Šaban s namerom pošao u veliki grad i osvojio svet.

Šabanova mlađa ćerka Ilda je izjavila da je ponosna što će njen otac dobiti priznanje kakvo zaslužuje, i to od grada čije je ime proslavio.

- Znam da bi i tata danas bio srećan - dodala je Ilda.

Gradonačelnik Šapca je kazao da taj grad pridaje veliki značaj kulturi sećanja i da je podizanje spomenika način da se Šabac oduži čoveku koji je deo istorije tog grada i koji je dao veliki doprinos u razvoju naše kulture.

- U planu su i "Šabanovi dani", kulturna manifestacija kojom će se negovati uspomena na delo koje je ovaj veliki umetnik ostavio, ali i dati prilika nekim mladim pevačima da pokažu svoj talenat - najavio je Pajić još jedan veliki projekat.

ŠAULIĆ IGRAO FUDBAL ZA MAČVU

ŠABAN Šaulić mladost je proveo u Šapcu, igrajući fudbal u Mačvi, a trenirao je i boks. Prvi album objavio je 1969. godine, kada je tek postao punoletan. Ukupno je snimio 22 singl ploče i više od 30 albuma. Kažu da je posle Cicvarića, Šaban najpoznatije muzičko ime iz Šapca. Pre tri godine, 17. februara 2019, tragično je nastradao u saobraćajnoj nesreći, u Nemačkoj. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!