ZABRANILI MINI DA NOSI SUKNJU: Još jedna Diznijeva junakinja stilizovana u politički korektnom duhu

G. ČVOROVIĆ-Od stalnog dopisnika Pariz

29. 01. 2022. u 12:19

HALjINAMA i suknjama je mesto u garderobnom ormanu, živele pantalone, sve u ime oslobađanja žene i modernih vremena.

ЗАБРАНИЛИ МИНИ  ДА НОСИ СУКЊУ: Још једна Дизнијева јунакиња стилизована у политички коректном духу

Foto Instagram/_disneylandparis_infos

To bi mogao da bude slogan u vezi nove kreacije britanske modne kreatorke Stele Makartni (50) koja je, povodom 30. godišnjice pariskog Diznilenda, Mini Maus "obukla" u plave pantalone i sako. Takođe, zamenila je Mininu crvenu mašnu plavom, a njene žute cipele na štiklu zamenila je parom crnih i ravnih cipela.

Da bi bar deo tradicije bio ispoštovan, u dezen su ukomponovane crne tufne, karakteristične za crveno-belu haljinu Mikijeve saputnice, koju je nosila otkako ju je 1928. stvorio Volt Dizni. A da bi se sledio duh epohe, tkanina je proizvedena od ekološki prihvatljivih materijala. Ćerka Pola Makartnija je, inače, poznata po svom ekološkom angažmanu, a na ovaj način je želela da "oslobodi" stega Diznijevu junakinju i poručila da je htela da pruži svoj doprinos predstojećem Danu žena.

- Nova verzija sa kolekcijom na tačkice čini od Mini Maus istinski simbol napretka za nove generacije. Nosiće je s ponosom u martu, mesecu istorije žena - poručila je, između ostalog, Makartnijeva.

Foto Disney

I, dok se neki oduševljavaju stilskim inovacijama, drugi se zgrožavaju politički korektnom diktatu shodnom današnjem vremenu, nostalgično navijajući za Mini u haljinici. Osim simbolike, ima onih kojima se ne dopadaju ni jednostavan kroj i spoj boja. Ističu da je lik Mini star skoro sto godina i da je njena stara odeća - bezvremena.

- Poenta je bila da se Mini razlikuje od Mikija Mausa, naročito dvadesetih i tridestih godina prošlog veka. Mini u odelu izgleda kao Miki u odelu - primetio je jedan tviteraš.

U svakom slučaju, Diznilend je za svoj jubilej odlučio da modernizuje odeću koju nose njegovi svetski poznati likovi, a u slučaju Mini i da pokaže svoj otvoreni duh i smisao za moderna vremena. I Miki i njegovi drugovi takođe će dobiti stilizovanu garderobu.

Ukupno će biti napravljeno novih 350 proizvoda, posvećenih jubileju, čija proslava počinje 6. marta.

Podsetimo, "Dizni" se pre nekoliko dana našao na udaru kritika zbog objave da predstojeći igrani rimejk animiranog filma "Snežana i sedam patuljaka", neće imati klasičan prikaz sedmorice pratilaca glavne junakinje, ali je nejasno šta tačno znači "drugačiji pristup". Ekranizacija istoimene bajke braće Grim i prvi "Diznijev" dugometražni animirani film iz 1937. kritikovan je i zbog toga što prikazuje patuljke sa manje inteligencije i Snežanu koja ih vidi kao decu. 

Na udaru Petar Pan, Maza i Lunja...

"Dizni" je 2020. počeo da objavljuje upozorenja o rasizmu u nekim od svojih najpoznatijih animiranih filmova, poput "Petra Pana" ili "Knjige o džungli". Napomenu da film uključuje negativne prikaze i/ili maltretiranje ljudi ili kultura, imaju i dugometražni crtani filmovi "Mačke iz visokog društva" i "Maza i Lunja", dok se "Dambo" našao na udaru kritika zbog referenci na rasizam i rasnu diskriminaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NIKOLA JOKIĆ UŠAO U NBA ISTORIJU: Denver slavi, niko nikada kao Srbin!