POSLE MAJORA GAVRILOVIĆA, PESMA O MILUNKI SAVIĆ: Švedski metal bend "Sabaton" opevao još jednu slavnu ličnost iz Srbije

V. N.

10. 12. 2021. u 22:34

NAKON što su 2016. u pesmi Last Dying Breath ("Poslednji umirući dah") opevali govor majora Dragutina Gavrilovića braniocima Beograda u oktobru 1915. u Prvom svetskom ratu, švedski metal bend "Sabaton" će na novom albumu "Rat za okončanje svih ratova", koji objavljuju 4. marta 2022, opevati još jednu slavnu ličnost iz Srbije.

ПОСЛЕ МАЈОРА ГАВРИЛОВИЋА, ПЕСМА О МИЛУНКИ САВИЋ: Шведски метал бенд Сабатон опевао још једну славну личност из Србије

Foto Sabaton.net

Naime, od 11 novih pesama, Lady of the Dark ("Dama od mraka") posvećena je srpskoj heroini balkanskih ratova i Prvog svetskog rata Milunki Savić.

Srpska Jovanka Orleanka, kako su zbog neizmerne hrabrosti Milunku prozvali Francuzi, bila je narednik u Drugom puku srpske vojske "Knjaz Mihailo", poznatom kao Gvozdeni puk, i žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja. U balkanskim ratovima borila se ka dobrovoljac, preobučena u muškarca. Milunka se istakla kao bombaš u Kolubarskoj bici 1914. i za višestruko herojstvo dobila je "Karađorđevu zvezdu sa mačevima". Ranjavana je u borbama devet puta. U jesen 1915. u Makedoniji je teško ranjena u glavu i tako povređena se povlačila preko Albanije, da bi posle oporavka učestvovala 1916. u bitkama na Solunskom frontu. I tu se istakla u bici na Kajmakčalanu, kada je zarobila 23 bugarska vojnika. Među odlikovanjima koja je Milunka Savić dobila su i dva francuska ordena Legije časti, medalja "Miloš Obilić", ruski Krst Svetog Đorđa, britanski viteški orden Najistaknutijeg reda Svetog Mihaila i Svetog Đorđa... Jedina je žena na svetu koja je odlikovana francuskim ordenom Ratni krst sa zlatnom palmom, za svoje zasluge u Prvom svetskom ratu.

Milunka Savić, Foto Vikipedija

Predstojeći album "Sabatona" je nastavak njihovog konceptualnog albuma The Great War ("Veliki rat") iz 2019. i fokusira se na zverstva, čuda i dešavanja oko Prvog svetskog rata. Šveđani kažu da su razmišljali da li će se u novim pesmama baviti švedskom istorijom, pričama o Napoleonu ili, možda, krstaškim ratovima. Odlučili su da se još jednom fokusiraju na početak 20. veka, jer veruju da ima još mnogo priča iz Prvog svetskog rata koje treba da se čuju. Album "Rat za okončanje svih ratova" snimljen je ove godine, tokom pandemije korone, a otvara ga pesma "Sarajevo", u kojoj, pretpostavljamo, pevaju o atentatu na austrougarskog prestolonaslednika, nadvojvodu Franca Ferdinanda, koji je bio neposredni povod za početak rata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)