DOM HEROINE BIĆE OBNOVLJEN: Posle pisanja "Novosti", grad Beograd i Vlada Srbije doneli odluku o kući Milunke Savić

S.Rovčanin Tomković/V. Crnjanski Spasojević

20. 10. 2020. u 08:53

KUĆA heroine Prvog svetskog rata Milunke Savić, na Voždovcu, biće obnovljena, najavio je za "Novosti" zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

ДОМ ХЕРОИНЕ БИЋЕ ОБНОВЉЕН: После писања Новости, град Београд и Влада Србије донели одлуку о кући Милунке Савић

Foto Z. Jovanović

Ova odluka doneta je posle teksta "Novosti" u kojem smo, zajedno da unukom slavne ratnice Slobodankom Grković, ukazali da kuća propada i da je pred rušenjem - krov se urušio, zidovi popucali.

Zajedničkim snagama republičke i gradske vlade, dom u kojem je provela najveći deo života, biće popravljen i ostaće još jedno svedočanstvo o najvećoj junakinji Velikog rata.

Foto Z. Jovanović

Foto Z. Jovanović

- Zvao me je predsednik Aleksandar Vučić i insistirao da se uredi kuća Milunke Savić i da bude spomen na njen život, jer smo kao narod obavezni da joj se odužimo - rekao je Vesić. - Život Milunke Savić i sve ono što je uradila za našu zemlju zaslužuje da je se sećamo. I zato je veoma važno da se njena kuća obnovi i postane mesto gde ćemo čuvati sećanje na Milunku i njene zasluge. U tom smislu, Grad Beograd će, zajedno sa Vladom Republike Srbije, naći rešenje za ljude koji žive na placu gde je i Milunkina kuća, kako bi ona bila obnovljena, i gde bi buduće generacije mogle da dođu i nauče nešto o životu ove heroine, koja, nažalost, posle svega što je uradila za otadžbinu, nije dobila adekvatno priznanje. Više se mučila posle rata nego u samom Prvom svetskom ratu, što mnogo govori o nama.

AKCIJA Goran Vesić, Foto arhiva

ZASLUŽNI GRAĐANIN

Vesić podseća da je i sam u jednoj kolumni pisao kako je nekadašnji gradonačelnik Beograda Branko Pešić, kada je Milunki dodelio stan u naselju Braće Jerković, uspeo u rešenju da provuče kako je ona zaslužni građanin Beograda.

- Tako joj je odao priznanje, iako nije bila heroj iz rata koji se tada slavio, već iz nekog drugog. Zato je obaveza nas danas da je se sećamo, a najbolji način za to jeste da uredimo njenu kuću i posvetimo joj taj kutak - kaže Vesić.

USPOMENE Slobodanka Grković, Foto Z. Jovanović

Ćerke Milunke Savić odlučile su da prodaju kuću 1976. godine, jer je planirano da tuda prođe put. To se nije desilo, a kupci, porodica Jovanović, iza Milunkine napravili su novu kuću, gde i danas žive. Dom heroine, iako na njemu stoji tabla da je tu živela Milunka, nije, kako nam je rečeno, u Zavodu za zaštitu spomenika, pod njihovom zaštitom.

ORONULO Milunkina kuća, Foto privatna arhiva

To će se sada promeniti.

- Mnogo hvala "Novostima" na energičnosti da se ova priča izgura do kraja i da kuća moje bake ostane kao sećanje na nju. Ona je to zaslužila. Mi smo, kao njeni potomci, otvoreni za svaku vrstu saradnje oko obnove. Do sada je bilo dobre volje sa više strana, ali nije bilo epiloga - kaže za naš list Slobodanka Grković.

TEKST IZAZVAO BROJNE REAKCIJE

U redakciju "Novosti" tokom jučerašnjeg dana stigli su mnogobrojni pozivi i poruke kako sačuvati dom Milunke Savić. Među njima je i Vinko Rogović, član Udruženja potomaka ratova Srbije 1912-1920. godine.

- Bilo mi je veoma teško dok sam čitao tekstove o kući Milunke Savić, posebno jer su i moji preci učestvovali u ratovima. Ona je najodlikovanija žena na svetu u istoriji ratovanja, mnogo toga je učinila za našu zemlju i velika je sramota što je njen dom pred rušenjem. Voleo bih da se pokrene akcija prikupljanja sredstava za obnovu i da se kuća pretvori u muzej, a naše udruženje bi se vrlo rado priključilo tome - rekao je Rogović.  I. B.

Foto privatna arhiva

Inače, Milunka Savić, najodlikovanija ratnica, koja je odbila da sa svim počastima živi u Francuskoj ili Engleskoj, kako bi ostala u otadžbini, penziju je dočekala kao čistačica. Posle rata, u siromaštvu je odgajila četiri ćerke, i odškolovala tridesetoro dece iz Jošaničke banje, gde je rođena. Tek 2013. sahranjena je u Aleji zaslužnih građana. Tek tokom poslednje decenije, mnogi su čuli da smo takvog heroja imali u komšiluku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (5)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!