MILUNKI U ČAST: Novi eksponat u Muzeju voštanih figura u Jagodini

Z. RAŠIĆ

06. 10. 2021. u 09:23

JAGODINSKI Muzej voštanih figura, krasi i figura srpske heroine Milunke Savić, otkrivena juče na 48. godišnjicu njene smrti.

МИЛУНКИ У ЧАСТ: Нови експонат у Музеју воштаних фигура у Јагодини

Foto A. Dobrosavljević

U stalnoj postavci Muzeja to je 34. voštani eksponat i jedini ženski. Svečano su otkrili gradonačelnik Ratko Stevanović i Marijana Pejkić, vodeća u timu autora figure u kojem su bile i Ljiljana Vojvodić, Snežana Simonović i kostimograf Tatjana Stajić.

Podsetivši da je figura Milunke Savić izrađena na predlog predsednika Skupštine grada Jagodine Dragana Markovića Palme, gradonačelnik Stevanović je kazao:

- Milunka je borac oslobodilačkih i odbrambenih ratova koje je Srbija vodila od 1912. do 1918. godine, skromna žena puna patriotskog zanosa koja se, kratke kose i stegnutih grudi, prijavila kao Milun Savić, muškarac, da bude u redovima čuvenog Gvozdenog puka.

Milunka Savić je žena nosilac najviših vojnih odlikovanja u istoriji svetskog ratovanja: dve Karađorđeve zvezde, dve medalje Obilića, Balkanskom i Albanskom spomenicom, francuskim Ordenom Legije časti i Ordenom Ratnog krsta sa zlatnim palmama, i najvećim odlikovanjem Rusije Ratnim krstom Svetog Đorđa Pobedonosca...

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)