OBRADIO KRNJEVCA I KNEZA MIHAILA: Pijanista Aleksandar Jovanović objavio album "Piano solo" sa osam pesama

V. N.

27. 11. 2021. u 09:38

DŽEZ pijanista Aleksandar Jovanović Šljuka objavio je album "Piano solo" ("Lampšejd medija") na kome je samo uz klavir snimio šest autorskih improvizacija i obrade narodnih pesama "Jesen stiže rana" Miodraga Todorovića Krnjevca i "Što se bore misli moje" kneza Mihaila Obrenovića.

ОБРАДИО КРЊЕВЦА И КНЕЗА МИХАИЛА: Пијаниста Александар Јовановић објавио албум Пиано соло са осам песама

Foto Promo

- Poželeo sam da sebe i publiku vratim na osnovne elemente muzike: melodiju, harmoniju i ritam, kroz zvuk samo jednog instrumenta - rekao je Jovanović.

- Svih osam tema sam improvizovao i oblikovao ih u trenutku, ali te numere kao takve više nikada nećete čuti, već će koncertna izvođenja biti u nekoj novoj i jedinstvenoj verziji. Improvizacija je moja najveća muzička ljubav, a recept sam našao u muzici koja prenosi emocije, u bluzu, kafanskom meraku, u strasti i razigranosti džeza i Balkana.

Pored autorskih kompozicija, Jovanović je snimio svoja viđenja "Jesen stiže rana" i "Što se bore misli moje", ističući da su za njega "narodne pesme, starogradske, romanse, ili samo motivi folklora, ritmovi, harmonije, neiscrpna riznica ideja":

- Tako dolazimo do konačne mešavine različitih tradicija: klasike, džeza i folklora. Ta mešavina je kod mene krajnje prirodna i spontana, tako da je samo bilo potrebno uobličiti je u muzičke forme - kompozicije i naći odgovarajući recept za improvizaciju.

Za muzičara je "improvizacija najveća muzička ljubav", a recept je našao u "muzici koja prenosi emocije, u bluzu, u kafanskom meraku, u strasti i razigranosti džeza i Balkana".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)