USPEŠAN POVRATAK NA ZEMLJU POSLE 12 DANA: Ruska ekipa završila snimanje prvog filma u svemiru

V. N.

17. 10. 2021. u 23:00

MODUL ruske svemirske letelice "Sojuz MS-18", u kojem su bili glumica Julija Peresild, režiser Klim Šipenko i astronaut Oleg Novicki, sleteo je juče ujutru bezbedno u Kazahstan, saopštila je ruska svemirska agencija "Roskosmos".

УСПЕШАН ПОВРАТАК НА ЗЕМЉУ ПОСЛЕ 12 ДАНА: Руска екипа завршила снимање првог филма у свемиру

Foto AP

Glumica i režiser proveli su 12 dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) kako bi snimali sekvence za prvi film u svemiru, "Izazov", a povratak na Zemlju trajao je tri i po časa. Kapsula koja je sletela pod crveno-belim padobranom posle ulaska u Zemljinu atmosferu spustila se uspravno na stepu u 6.35 po srednjoevropskom vremenu.

Posle sletanja, zemaljska posada je izvukla njih troje iz kapsule i stavila ih u pripremljena sedišta dok se prilagođavaju gravitaciji, a zatim su bili prebačeni u medicinski šator na pregled. Putnici pristigli iz svemira izgledali su, po sletanju, zdravo i raspoloženo. Na Međunarodnoj svemirskoj stanici ostalo je još sedam astronauta.

Peresildova i Šipenko su ušli u istoriju svetske kinematografije, jer su postali prvi ljudi koji su snimali igrani film u svemiru. Njih dvoje su stigli na ISS 5. oktobra, dok je Novicki, koji tumači lik obolelog kosmonauta, proveo tamo više od šest meseci. U filmu, doktorka putuje na svemirsku stanicu kako bi spasila život astronauta. U pitanju je zajednički projekat "Roskosmosa", ruskog Kanala 1 i Žutog, crnog i belog studija. Ruski astronauti Anton Škaplerov, Oleg Novicki i Pjotr Dubrov su takođe učestvovali u projektu. U filmu će biti između 35 i 40 minuta kadrova iz svemira.

Julija Peresild levo, Oleg Novicki u sredini, Klim Šipenko desno, Foto AP

Misija je završena uspešno, ali nije prošla bez problema. Škaplerov je morao da pređe na ručno upravljanje dok je filmska ekipa pristajala na ISS. Kada je ruski kontrolor leta testiran na svemirskom brodu "Sojuz MS-18", brodski potisnici neočekivano su zapucali, destabilizujući ISS na pola sata.

Ovaj poduhvat će biti upisan kao još jedan podvig ruske svemirske industrije. Sovjetski Savez je lansirao prvi satelit "Sputnjik" i u orbitu stavio prvu životinju, psa Lajku, prvog čoveka Jurija Gagarina i prvu ženu Valentinu Tereškovu. U poređenju sa sovjetskim vremenom, međutim, savremena Rusija se bori za inovacije u tom pogledu, pre svega sa SAD i Kinom.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna