POTRESNE FOTOGRAFIJE: Toše Proeski ni posle 14 godina nije prežaljen (FOTO)

Novosti onlajn

16. 10. 2021. u 13:53

NA današnji dan, pre četrnaest godina napustio nas je legendarni Toše Proeski.

ПОТРЕСНЕ ФОТОГРАФИЈЕ: Тоше Проески ни после 14 година није прежаљен (ФОТО)

Foto: Arhiva VN

Stradao je u saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj.

Skroman mladić iz Kruševa u Makedoniji je svoju pevačku karijeru započeo još kao dečak kada je 1992. nastupio na dečjem festivalu Zlatno slavejče sa pesmom „Jas i mojot dedo“ ispevanom na cincarskom jeziku. Profesionalnu muzičku karijeru započeo je na festivalu “Melfest” 1997. na kom je pobediom izvodeći pesmu Yesterday od Bitlsa.

Kada je snimio album "Ako me pogledaš u oči" njegova doživeo je vrtoglav uspeh. Nakon toga je Toše nizao uspehe u celoj bivšoj Jugoslaviji. Bio je i predstavnik Makedonije na Evroviziji u Istanbulu 2004. godine.

Poginuo je u saobraćajnoj nesreći u ranim jutarnjim časovima 16. oktobra 2007. na auto-putu E70 Zagreb—Lipovac, blizu mesta Nova Gradiška, oko 150 kilometara jugoistočno od Zagreba. Prema nepotvrđenim informacijama, uzrok nesreće je bila neprilagođena brzina vozila. U vozilu su se nalazili Georgij Georgijevski, Toše Proeski i njegova menadžerka LJiljana Petrović. Veruje se da je Toše Proeski od siline udarca u kamion preminuo na licu mesta. Vozač Georgijevski je prošao sa težim telesnim povredama, dok je LJiljana Petrović imala lakše telesne povrede.

Sahranjen je u Kruševu uz najveće državne počasti.

I danas, trinaest godina kasnije, ne prođe ni jedan dan, a da se na radio stanicama ne emituje neka njegova pesma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)