SVIRAMO NOĆAS KAO DA JE TU: "Veče Tome Zdravkovića" u "Kombank dvorani" uz živu muziku i piće

V. N.

10. 10. 2021. u 09:22

POD sloganom "Sviramo noćas kao da je tu", danas će u "Kombank dvorani" u Beogradu, od 17 do 20 časova, biti održano "Veče Tome Zdravkovića", posvećeno muzičkoj legendi koja je preminula pre tri decenije, a čiji biografski film obara rekorde gledanosti.

СВИРАМО НОЋАС КАО ДА ЈЕ ТУ: Вече Томе Здравковића у Комбанк дворани уз живу музику и пиће

Toma i Kemal Monteno 1987. u restoranu "Dva jelena" u Skadarliji / Foto V. Danilov

Kako bi proslavili lik i delo kultnog muzičara koji je karijeru gradio upravo na ovom mestu, nekadašnjoj dvorani Doma sindikata, gde je 1987. nastupao čak 20 dana zaredom, posetioci će, uživajući uz Tomine pesme i svirku uživo u holu "Kombank dvorane", moći da degustiraju i besplatno piće.

Podsetimo, svoj prvi veliki solistički koncert, Toma Zdravković održao je u Domu sindikata, 1982. godine, a zatim je 1987. imao seriju koncerata i turneju pod nazivom "Oproštajni koncerti Tome Zdravkovića", kada je čak 20 puta zaredom, napunio tu dvoranu. Na tom istom mestu, 34 godine kasnije, simbolično se nedeljama unazad prikazuje biografski film "Toma" Dragana Bjelogrlića, o legendi domaće narodne muzike. "Toma" je film o čoveku koga ne pamtimo samo po njegovim pesmama i načinu na koji ih je pevao, već i kao jednog velikog boema - po ponašanju i u duši.

Film prati dve linije radnje: 1991. pratimo odnos Tome i doktora koji započinje lečenje pesnika tuge i kako se to poznanstvo pretvara u prijateljstvo. Druga linija prati Tomin život: od detinjstva u Pečenjevcima, preko poznanstva sa Silvanom Armenulić koje će presudno uticati na njegovu karijeru, ali i na privatni život, dostizanja neslućene visine popularnosti, i doticanje dna života.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)