"STIHOVE VRLO ČESTO SANJAM": Ovako je Marina Tucaković govorila o nastajanju svojih čuvenih tekstova

S. K.

29. 09. 2021. u 11:16

MARINA Tucaković, žena koja je zaslužna za početak mnogih velikih karijera koje su simbol današnje estrade, nije krila odakle nalazi inspiraciju za pisanje. Svoju karijeru gradila je zajedno sa svojim suprugom Futom. Ekipa "Novosti" je davnih devedesetih godina razgovarala sa Marinom, tom prilikom ona je otkrila kako zapravo nastaju njena "remek-dela".

СТИХОВЕ ВРЛО ЧЕСТО САЊАМ: Овако је Марина Туцаковић говорила о настајању својих чувених текстова

Foto: Printskrin Youtube/K1 televizija

Talenat koji je Marina nosila u sebi cene mnogi estradni umetnici. Većina poznatih pevača sa naše scene može da se pohvali da je baš ona bila zaslužna za prve hitove koji su im otvarali vrata za dalje karijere. Njeni tekstovi nose posebnu čar, a reči koje je napisala i osmislila trajale su i trajaće godinama. Pre tri decenije ona je za "Novosti" otkrila kako zapravo izgleda čin pisanja. 

- Stihove vrlo često sanjam, čujem ih kada obavljam neke druge poslove, kada idem u samoposlugu i na pijacu. Uopšte, živim sa rečima i one me prate. Pesmu uradim retko iz cuga. Oko mene je dok radim more hartije, more kombinacija - klešem pesmu. 

Tom prilikom otkrila je odakle crpe svoju inspiraciju.

- Najčešće Futa napiše prvo melodiju, koja mene potom inspiriše na tekst. Tako mi više odgovara, to mi je ostalo od rokenrola. Rokeri su mi donosili melodije na matrici i ja sam potom stvarala tekstove. Ali, dešavalo se i da sam pisala tekstove i slala ih kompozitorima. 

Marina je na sebe i svoje izuzetno umeće oduvek gledala kao na slobodnu umetnost, i nešto što se razlikovalo od poezije. Smatrala je da načitanost nije uvek preduslov za dobro pisanje, za nju je uvek talenat bio presudan. 

- Nikada nisam pisala ozbiljnu poeziju. Dosta sam literature pročitala, sve što mi je palo u ruke, ali sasvim slučajno sam počela da pišem tekstove. Čitala sam i dobru poeziju, romane klasične književnosti, ali i jeftinu literaturu. Ima i neukih ljudi koji pišu, sastavljaju dobro stihove, iz ko zna koje vizije. Ni načitanost nije uslov za stvaranje. Talenat je bitniji. U narodnoj muzici bitno je da autor ima melodiju u glavi, mnogo pre nego da ume da piše note. 

Marina je svoju karijeru počela tako što je pisala tekstove za rok muziku, godinama kasnije ona se pronalazi i u stvaranju reči za naše narodne pevače. 

- Razlike u pisanju za rok i narodnu muziku ima, donekle. Ima više slobode u rok poeziji, više slobodno upotrebljenih reči. Međutim, ozbiljnoj muzici je bliža narodna. Ima mnogo lepih pesama u narodnoj muzicu, ali ima i u roku. Bogami, ono što rade Bora Čorba, Bajaga, Dino Merlin, apsolutno je blizu poezije, ako ne i poezija. 

Dan-danas Marina ostaje simbol posebnosti domaće muzike. 

Podsetimo, Marina Tucaković je preminula 19. septembra posle duge i teške bolesti, njena sahrana biće održana danas, na Novom groblju. 

BONUS VIDEO:

Družila se sa Hičkokom, a Ričard Barton je tražio da igraju zajedno

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)