PRIČA O LJUBAVI I TUZI ZA GENERACIJE KOJE DOLAZE: Pred premijeru 15. septembra u Sava Centru, novinarima prikazan film "Toma"

M. Ćunković

11. 09. 2021. u 12:20

PRED beogradsku premijeru filma "Toma", posvećenog legendi narodne muzike Tomi Zdravkoviću, 15. septembra u Sava centru, juče je upriličena novinarska projekcija ovog ostvarenja, u specifičnom ambijentu skadarlijske kafane "Dva jelena", za koju je čuveni boem bio veoma vezan.

ПРИЧА О ЉУБАВИ И ТУЗИ ЗА ГЕНЕРАЦИЈЕ КОЈЕ ДОЛАЗЕ: Пред премијеру 15. септембра у Сава Центру, новинарима приказан филм Тома

Zoran Lisinac i Dragan Bjelogrlić, Foto V. Danilov

Predstavnicima medija obratili su se reditelj i koproducent Dragan Bjelogrlić, kompozitor i producent Željko Joksimović, koreditelj i koscenarista Zoran Lisinac, scenaristkinja Maja Todorović, kao i glumci Milan Marić (Toma Zdravković), Tamara Dragičević (Silvana Armenulić), i Sanja Marković, koja glumi treću Tominu ženu Gocu.

- Inicijator projekta je menadžer Bane Obradović, koji je predstavnik porodice Zdravković i nosilac prava Tome Zdravkovića - istakao je Željko Joksimović.

- Nikog drugog nisam imao u glavi do Dragana Bjelogrlića, mog prijatelja, rođaka, saradnika već 20 godina. Odmah je pristao. Ovaj film je velika stvar za generacije koje dolaze.

Foto V. Danilov

 

Joksimović je napomenuo da su sve Tomine pesme snimljene za film dobile novi aranžman. Podsetio je i da je, za ovu priliku, inspirisan duhom tog vremena, napravio i novu numeru, i to u saradnji sa sada pokojnim Predragom Živkovićem Tozovcem.

- Pokušao sam da napišem muziku inspirisan vremenom u kojem je Toma živeo - priča Željko.

- Verujem da će se to dopasti publici, i da će ona osetiti emociju boemskog života.

Dragan Bjelogrlić se seća da se samo jednom rukovao sa Tomom, na snimanju "Boljeg života".

- Kad mi je Željko rekao da pravimo film o njemu, odmah sam pristao - pomenuo je Bjela.

Sanja Marković, Tamara Dragičević i Milan Marić, Foto V. Danilov

- Družim se sa najrazličitijim slojevima našeg društva i niko nije rekao: "A zašto baš o Tomi?". To mi je bio prvi znak da smo napravili pravu stvar.

Milan Marić je ispričao kako je dobio ulogu Tome.

- Pozove mene Bjela, ja u karantinu, nepoznat broj - počeo je Marić.

- Mi se do tada nismo poznavali. Predstavi se, kaže o čemu se radi i doda da bi voleo da proba kasting sa mnom. Rekoh, dobro. Prvo je stigao tekst, nismo mnogo pričali o tome. Pročitao sam te tri scene koje je trebalo da spremim. Sa Tamarom sam odradio prvu, to mi je dosta značilo jer je znam dugo. Ne ličim na Tomu, ne umem da pevam. Morao sam da nađem nešto njegovo, autentično.

Dragičevićeva je, kako je navela, bila sama sebi konkurencija, jer je jedina glumica na kastingu koja je planirana za ulogu Silvane Armenulić.

- Dragan me poznaje, zajedno smo radili - navela je Tamara.

- Kada sam došla na prvi kasting, kada smo odradili prvu scenu, samo mi je rekao: "Nemoj da se smeješ", i od tog trenutka mi je sve bilo lakše. Osmeh je zaštitni znak mojih uloga, a Silvanu sam dočarala iz kontraugla.

Željko Joksimović, Foto V. Danilov

Zoran Lisinac je rekao je da je cela ekipa imala ideju da oda počast Zdravkoviću, a da istovremeno "zadovolji filmske bogove".

- Napravili smo film, a ne dokumentarac. Pun je ljubavi, emocija i izuzetne muzike - nadahnuto će Lisinac.

Učesnici konferencije su konstatovali da u filmu dominira upravo ljubav, ali i tuga, osećanja koja najbolje opisuju život Tome Zdravkovića.

KLjUČAN SCENARIO PEJAKOVIĆA

ZA Bjelogrlića je jedan od najvažnijih momenata u nastajanju filma originalni scenario Nikole Pejakovića.

- On je osmislio specifičan odnos Tome Zdravkovića i njegovog lekara, na koji publika vrlo emotivno reaguje - apostrofirao je Bjela.

U BIOSKOPIMA OD ČETVRTKA

OVO ostvarenje doživelo je burne ovacije na svetskoj premijeri na Filmskom festivalu u u Sarajevu, dok su Milanu Mariću i Tamari Dragičević na Filmskim susretima u Nišu pripale glavne glumačke nagrade. Redovna bioskopska distribucija počinje 16. septembra.

NI REČ O SUKOBU SA ANTONIJEVIĆEM

OČEKIVANO, Bjelogrliću je, tokom konferencije, upućeno pitanje vezano za skorašnji sukob sa rediteljem Predragom Antonijevićem u Nišu. Usledio je kratak odgovor da, iz poštovanja prema Tomi Zdravkoviću i akterima filma, ovom prilikom neće biti priče na tu temu.

ANĐELKA BACILA ČAŠU

SUSRET ekipe filma sa novinarima šarmantno je, kao konferansije, vodila glumica Anđelka Prpić. Na kraju je, simbolično, uz muziku iz filma razbila čašu o pod.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni