"ARSENAL" PROBIO LED U EVROPI: Publika prezadovoljna posle 11. izdanja kragujevačkog festivala

M. Ćunković

28. 06. 2021. u 09:53

VRATIO se "Arsenal" u velikom stilu. Reči koje zvuče, na prvi pogled, fudbalski, sad se ipak odnose na jedan od najznačajnijih festivala u regionu, u Kragujevcu. Prvi veliki koji je održan u Evropi, od izbijanja pandemije kovida 19.

АРСЕНАЛ ПРОБИО ЛЕД У ЕВРОПИ: Публика презадовољна после 11. издања крагујевачког фестивала

Foto Nemanja Đorđević

Osmeh Zorana Vulovića Vuleta, osnivača ove manifestacije i vlasnika kuće "Long plej", u subotu, u smiraj poslednje, treće večeri, sublimira opšte zadovoljstvo - organizatora, izvođača i, što je najvažnije, publike.

Naroda željnog da se, posle prošlogodišnjeg onlajn "Arsenala", ponovo provede bez kočnica, do zore, uživajući u repertoaru na tri bine. Još su i vremenske prilike svima išle naruku. Kiša je samo "pripretila" prva dva dana, uveče je nije bilo.

Subotnje, treće veče, pred više od 8.000 ljudi, udarilo je efektan pečat na sve što se, u srcu Šumadije, dešavalo od 24. do 26. juna. Sjajan uvod doneli su domaćini, "Osvajači", obeležavajući 30 godina od prvog albuma. Prisutnima su isporučili niz hitova iz rokerske faze karijere - "Možda nebo zna", "Pronađi me", "S kim čekaš dan", "Duša kad izneveri"...

Sjajno su, na glavnoj bini, zagrejali publiku koja je nestrpljivo iščekivala prvi nastup "Riblje čorbe" od početka pandemije kovida 19, i prvi bez preminulog basiste i osnivača grupe, Miše Aleksića, kome je posvećeno nekoliko transparenata najvernijih fanova.

 

Foto Marina Pešić

Bora Đorđević, koji demantuje pisanja da je imao zdravstvene probleme noć pred nastup, ostavio je, ponovo sportski, srce i dušu na terenu, i za to je dobio ogromnu podršku. Tokom svih 80 minuta, od uvodnog iznenađenja, "Oko mene", koja nije svirana još od 1994, pa do završne, "Dobro jutro", pevao je, ali i dramaturški odlično "vodio" nastup, što nije bio lak zadatak.

Vešto balansirajući, uspeo je, uz savršeno funkcionisanje ostatka benda, da odavanje pošte Miši minutom aplauza bude najemotivniji trenutak večeri, ali i da ne sklizne u patetiku. Sa druge strane, savršeno je osetio da ovo nije veče za uobičajene pošalice tokom koncerta.

Poseban osvrt zaslužuje Aleksićev naslednik u bendu, Ivan Stanković Ivke. Dugogodišnji binski tehničar grupe, na kom je bio ogroman teret, pored odlično odrađenog sviračkog dela, besprekorno je vladao scenom. Primetno je da mu je Miša u tom pogledu uzor, ali, to se nikako ne može uzeti kao minus, pa je Stanković veliki ispit položio na najbolji način.

Nemali broj posetilaca iz Beograda i ostalih krajeva Srbije, među njima i dosta muzičara, sjatio se u Kragujevac i zbog Ingvija Malmstina, svetski čuvenog gitariste i njegovog benda, u kom je klavijaturista i vokal naše gore list, Nik Marino. Sat i po gitarskih majstorija, uz propratnu pirotehniku i, samo za tu priliku, 28 maršalovih pojačala, ispunilo je očekivanja ljubitelja takvog zvuka, a kroz set su se začuli i fragmenti klasika, "Boemska rapsodija" i Smoke on the water. Program na glavnoj bini su, uz prepoznatljivu atmosferu, završili "Ortodoks Kelts".

Foto Nemanja Đorđević

Da sve bude nezaboravno, prethodnih večeri su se svojski potrudili "Partibrejkers", Bajaga i "Instruktori", "Hladno pivo", "Dubioza kolektiv", "Brkovi", Kolja Pejaković, Nikola Vranjković... Ponovo je tu staro, dobro cirkulisanje između glavne bine, Gardena i eksploziv di-džej scene. Ponovo osmesi, zagrljaji, poljupci, "pocepana" grla i dlanovi koji bride. Bez ijedne mrlje, incidenta, sve je proteklo kako se samo poželeti može, i kako je preko potrebno, posle svega što nas je snašlo.

TESTIRANO 5.000 POSETILACA

MANIFESTACIJA u Kragujevcu je pokazala da je moguće organizovati bezbedan festival, uz poštovanje odluke o potvrdama o revakcini ili testiranju pre ulaska u koncertni prostor. Tokom tri dana testirano je na koronu oko 5.000 posetilaca.

Ingvi Malmstin / Foto Nemanja Đorđević

BROJNI GOSTI PRISTIGLI IZ EVROPE

NA tri bine nastupilo je više od 50 domaćih, regionalnih i internacionalnih izvođača. Festival je pratilo 150 novinarskih redakcija, a publiku su, pored posetilaca iz Srbije, činili i gosti iz Rumunije, Severne Makedonije, Crne Gore, Velike Britanije, Austrije, Bugarske...

Festival je bio obogaćen pratećim filmskim programom, tribinama, kao i izložbama fotografija Nemanje Đorđevića i postavkom skulptura umetnika Viktora Kiša. Kroz kapije Kneževog arsenala ukupno je prošlo više od 23.000 posetilaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni