PAMTIĆE GA SPLAVOVI I BOEMI: Pevač i autor Novica Zdravković nije dočekao 30. godišnjicu smrti brata

M. Ćunković

17. 06. 2021. u 21:37

NE dočekavši da se 30. septembra navrše tri decenije od smrti njegovog starijeg brata, velikana naše narodne muzike Tome Zdravkovića, svet je napustio i Novica Zdravković (74), takođe narodni pevač i autor, izgubivši skoro dve decenije dugu bitku sa rakom bešike.

ПАМТИЋЕ ГА СПЛАВОВИ И БОЕМИ: Певач и аутор Новица Здравковић није дочекао 30. годишњицу смрти брата

Arhiva

Pre četiri godine je saznao da je bolest uzela maha i da je tumor postao zloćudan. Od iste bolesti je 1991. preminuo Toma, a rak bešike je bio koban i za njihovu sestru.

Uvek neminovno opisivan, pre svega, kao Tomin brat, Novica je, kako je sam govorio, napisao jedan od njegovih najvećih hitova, "Umoran sam od života". Prva asocijacija na samog Novicu je, već više od 20 godina, pesma "Splavovi", koja vrlo verno opisuje kako su i jedan i drugi živeli, i koja je i dan-danas neizostavan deo skoro svakog slavlja. U večnom sećanju ostaće i hitovi "Navik'o sam ja na noćni život", "Ne budite mene", "Ambis"... Često je Novica znao da zapeva sa Kemalom Montenom, s kojim je i snimio pesmu "Brate moj", posvećenu Tomi.

Svoj diskografski put Novica je započeo davne 1977, numerama "Seti me se makar jednom" i "Ne pevajte pesmu njenu", a poslednji singl "Da je lepa, lepa je", snimio je 2014. Poslednjih godina je, zbog bolesti, morao da se povuče sa scene. Rođen je u Leskovcu, 1947, kao najmlađe od petoro dece u porodici. Bio je u braku sa suprugom Jelenom, s kojom je dobio ćerku Katarinu i sina Dušana. Naslednika je publika imala prilike da gleda u "Parovima", a i sam Novica se okušao u rijalitiju, "Farma 6".

Sudeći po onome što je Novica prošle godine pričao, njegov odnos sa Tomom je bio kompleksan.

- Bio je ćutljiv, a alkohol je uvek činio i pričao umesto njega - govorio je Novica o Tomi. - Kakav, takav, ali bio mi je brat i mnogo sam ga voleo. Da li je cenio moju ljubav, nisam siguran. Tuga ne prestaje. Navikne se čovek da nema voljenih, ali nedostatak je neizbrisiv.

Toma je, kako je govorio Novica, kao skoro deceniju stariji brat, uvek hteo da bude autoritet.

- Drugim ljudima je bio dobar i sve im je činio, meni nikad ništa, iako me je voleo. Razumeo sam to i nikada se nisam ljutio. Slušao sam ga i poštovao njegove godine. Nikada mu se nisam suprotstavio. Uvek sam gledao da ne obrukam njegovo ime i reputaciju. Bio je hladan prema meni, recimo, kao da sam mu komšija. Tek je pred smrt shvatio koliko sam mu značio. Danima sam ga obilazio u bolnici i svakodnevno me je molio za oproštaj. Govorio mi je da se kaje, da mu je žao i da se ogrešio o mene.

Da odnosi u njihovoj porodici nisu bili sjajni, govori i to što Novica, posle Tomine smrti, decenijama nije pričao sa njegovom udovicom Gocom. Sada više ni Novice nema, a obojica su, sigurno, mnogo toga vezanog za porodične odnose odneli u grob. Boemi, poštovaoci prave narodne muzike, kafane, ovih dana žale. Otišao je još jedan od njih, a Srbija je ove nesrećne 2021. izgubila još jednog pevača i autora čije će pesme nastaviti da žive.

BANE OBRADOVIĆ: PRKOSIO JE ŽIVOTU, KAO TOMA

POZNATI estradni menadžer Bane Obradović bio je blizak prijatelj i dugogodišnji saradnik Novice Zdravkovića. Vest o smrti folkera zatekla ga je u Kruševcu, gde je prisustvovao jednoj svečanosti.

Novica i Bane Obradović / Arhiva

- Tužno je što je još jedno veliko ime otišlo - iz srca će za "Novosti" Obradović. - Na poslednjoj godišnjici Tomine smrti, on se našalio rekavši "Uskoro ću i ja ovde". Malo smo se i nasmejali, ali, eto, nije doživeo sledeći pomen svom rođenom bratu. Ove godine se navršavaju tri decenije od Tominog odlaska, kada će mnogo toga, tim povodom, da se uradi. Često sam se čuo sa Novicom, pričali smo o njegovom prisustvu na konferenciji za novinare, na koncertu sećanja, pa kad se bude otkrivala bista u Beogradu... U filmu o Tomi Novica ima značajan deo, žao mi je što nije dočekao premijeru. Često smo se, tim povodom, Željko Joksimović, Dragan Bjelogrlić i ja čuli sa njim. Mnogo mi je žao njega, i kao čoveka, i kao saradnika, i kao prijatelja.

Obradović je, kaže, čitao po novinama kako je Novica govorio da se predao lekarima u ruke, želeći da to sve bude kako treba, ali...

- Kad god smo pričali, on bi malo prkosio životu. Govorio je: "Ja ću na svoj način da 'izratujem' sa ovom bolešću." Imao je svoja shvatanja života. Naravno da to vuče na sličnost sa Tominom sudbinom. Novicu je narod, takođe, voleo. Taj noćni život, žestoki momci, restorani, kafane, mesta gde su bili boemi... On je jedan period svog života proveo isto kao Toma.

REAKCIJE

MARINKO ROKVIĆ: Zajedno smo počinjali

- VOLEO sam i Tomu i njega. Družili smo se u mladosti. On je bio dosta stariji od mene, ali nas vezuju zajednički počeci po beogradskim kafanama, i lepe uspomene. Znam da se dosta mučio u poslednje vreme.

ZLATA PETROVIĆ: Milost i osmeh

- BIO je mnogo dobar čovek. Uvek je imao milost, i taj svoj osmeh. Nismo se mnogo družili, ali smo se uvek srdačno pozdravljali. Svi smo ga vezivali za Tomu, njih dvojica su bili paket.

MINA KOSTIĆ: Voleo život i muziku

- BAŠ sam se rastužila. Pamtiću ga po njegovim hitovima i spontanosti. Voleo je život i muziku, kao i njegov legendarni brat. Saučešće porodici, nek počiva u miru.

ANA BEKUTA: Duet u nebeskoj kafani

- NOVICU sam malo poznavala, više sam sarađivala sa njegovom suprugom Jelenom, stilistom u našim poznatim nedeljnicima. Upravo sam joj izjavila saučešće. Nebeska kafana je sada dobila duet Zdravkovića, a nama ostaje da se sećamo kratkih susreta i divnih pesama koje će nadživeti sve nas.

GOCA BOŽINOVSKA: Zajedno na tezgama

- MNOGO mi je žao. Znali smo se, naravno, radili smo nekoliko tezgi zajedno. Moje saučešće porodici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!