BAJAGA - MERNA JEDINICA ZA KREATIVNOST: Ovogodišnji dobitnik nagrade "Strune od svetla" primiće priznanje u SNP

J. S. / M. Ć.

17. 06. 2021. u 10:56

NAGRADA "Strune od svetla", koja se dodeljuje za poseban doprinos afirmaciji pesničke reči u bluz i rok muzici, biće uručena Momčilu Bajagiću Bajagi, 26. juna (18.00) u novosadskom Srpskom narodnom pozorištu.

БАЈАГА - МЕРНА ЈЕДИНИЦА ЗА КРЕАТИВНОСТ: Овогодишњи добитник награде Струне од светла примиће признање у СНП

Foto Marina Pešić

Priznanje će biti dodeljeno poslednjeg dana 66. Sterijinog pozorja. Tradicionalnu manifestaciju u petak otvara predstava "Gospođa ministarka", za koju scensku muziku potpisuje Bajaga.

Nagradu dodeljuje Fondacija Saše Radonjića, novosadskog pisca, muzičara i izdavača. U žiriju su, pored osnivača, i predsednik Bogica Mijatović, ugledni muzički novinar i publicista, i dr Miroslav Radonjić, direktor Sterijinog pozorja. Laureati, pored plakete, dobijaju jednu električnu gitaru iz kolekcije Saše Radonjića.

Dosadašnji dobitnici nagrade su Zvonimir Đukić Đule, Milan Korać, Nikola Vranjković, Kralj Čačka i Miloš Zubac. Počasno priznanje je uručeno Slobodanu Tišmi, a statueta "Svetlo od struna" za nove autore Marku Aleksiću, iz grupe "Nemi pesnik". Ove godine će se pojaviti i knjiga u kojoj će biti predstavljeni svi dosadašnji laureati.

- Estetika i poetika stihovno-muzičkog stvaralaštva Momčila Bajagića je sugestivna na način koji ne ostavlja ni promil prostora za bilo kakve nedoumice - navodi se u obrazloženju žirija. - Za njegovo umeće su karakteristične mikro poetske slike, koje su realizovane najčešće minimalistički, odnosno, na malom prostoru, ali virtuoznom tekstopisačkom i kantautorskom tehnikom.

Ističe se da su najubedljivija ostvarenja Momčila Bajagića antologijska, čak i bez bilo kakvog rokenrol konteksta, samo kao tekstualni materijal.

- Bajaga je merna jedinica kreativnosti u savremenoj muzici, ne samo našeg prostora - nadahnuto zaključuje žiri.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati