JEDANAESTI FEDIS BIĆE ODRŽAN OD 5. DO 7. OKTOBRA: Novi selektor je Božidar Zečević

J. BANjANIN

09. 06. 2021. u 16:09

MEĐUNARODNI festival drama i serija FEDIS, 11. po redu, biće održan od 5. do 7. oktobra u Domu omladine.

ЈЕДАНАЕСТИ ФЕДИС БИЋЕ ОДРЖАН ОД 5.  ДО 7.  ОКТОБРА: Нови селектор је Божидар Зечевић

Foto: I. Marinković

Direktor ove smotre Nenad Milenković (na slici, u sredini) istakao je juče u Domu omladine da su u TV sezoni 2020/21. na domaćim kanalima premijerno prikazane, rekordne, 34 serije.

- Ove godine su, kod nas prikazane i tri serije iz regiona, "Novine", "Hotel Balkan" i "Darmar", koje će biti u konkurenciji za najpopularniju, po izboru publike. Prvog dana festivala, u galeriji Opštine Vračar biće obeleženo 40 godina od serije "Vruć vetar". Za drugi dan smo pripremili bindžovanje, odnosno maratonsko gledanje jedne hrvatske serije. Ugostićemo i austrijsku državnu televiziju ORF, koja će predstaviti svoju TV produkciju. Poslednjeg dana, imaćemo ekskluzivnu premijeru dve epizode serije "Nečista krv", kao i dodelu nagrada - najavio je Milenković.

Foto: I. Marinković

NAŠI LAUREATI NA "FILMSKIM SUSRETIMA" U NIŠU

DEJAN Dabić najavio je da će FEDIS, ove godine, oživeti saradnju sa "Filmskim susretima" u Nišu i kroz priznanje za glumački par godine, koji bira publika.

- Nagrada "Ona i on" uručivana je u Nišu 45 godina. Priznanje je lane obnovljeno u novom ruhu kao Zlatna antena, za najbolji glumački par, koju dodeljuje Kompanija "Novosti". Nagrada će biti ponovo uručena u Beogradu, ali ćemo na festivalu u Nišu ubuduće predstavljati aktuelne laureate.

Prošle godine, FEDIS je imao selektorsku komisiju, dok će ove imati jednog selektora - reditelja, dramaturga i TV kritičara "Novosti" Božidara Zečevića, koji je istakao da treba da postoji mesto gde jednom godišnje publika i kritika mogu da procene domete značajnog umetničkog žanra.

- O prošloj TV sezoni imam dva zapažanja. Korona nas je prinudila da boravimo u kući i pred televizorom, i ekran je bio jedini prozor u svet. Odjedanput je porastao interes za sve oblike televizije, naročito za serije. U 19. veku, društveni roman pogađao je interesovanja najšire publike, koja ih je pratila u nastavcima, a zatim kao knjige. TV serije su preuzele ulogu društvenog romana, ali gledalac od njih traži mnogo više ozbiljnosti. Prošla sezona pokazala je da neki autori ovo shvataju - rekao je Zečević.

Predsednik organizacionog saveta FEDIS-a profesor Feti Dautović naglasio je da su nove serije ponegde čak pobedile film i da sada kreću u međusobni rat.

- U tom tržišnom ratu za emitere, nastaje kvantitet iz kog nije rođen nov kvalitet. Vrlo je teško dođi do originalne ideje i malo je serija koje su napravile kvantitativni skok koji otvara umetničku stranu televizijskog medija - rekao je Dautović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)