OVDE SU UPISANA IMENA 3.278 ŽRTAVA FAŠISTIČOG TERORA: Veliki skup povodom Dana pobede, u Donjoj Trnovi kod Ugljevika (FOTO)

V. MITRIĆ

09. 05. 2021. u 19:46

OKUPLjANjEM i polaganjem cveća u memorijalnom komplekstu u Donjoj Trnovi kod Ugljevika tradicionalno je obeležen je Dan pobede nad fašizmom.

ОВДЕ СУ УПИСАНА ИМЕНА 3.278 ЖРТАВА ФАШИСТИЧОГ ТЕРОРА: Велики скуп поводом Дана победе, у Доњој Трнови код Угљевика (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić rekao je da u Donjoj Trnovi vredi govoriti o slobodi i borbi protiv fašizma.

- Donja Trnova je ucrtana kao mesto koje je poznato po borbi za slobodu protiv najvećeg zla čovečanstva – fašizma, a pokazalo se da koliko god zlo se nametalo da uvek pobeđuje dobro - rekao je Perić.- Trnova je rodno mesto velikog srpskog pesnika Filipa Višnjića, koji je opevao borbu srpskog naroda protiv turskog okupatora. Meštani Trnove su se borili u i Prvom svetskom ratu kao i u Drugom svetskom ratu a posebno i u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Predsednik ugljevičkog SUBNOR Ratko Đurković naglasio je da je „ovaj datum sećanje na sve žrtve fašizma.

- Ovo je mesto gde se sećamo borbe protiv fašizma, oživljavanja tih uspomena i to ostavljamo budućim generacijama, da znaju šta je sloboda - rekao je Đurković.

U momorijalnom kompleksu u Donjoj Trnovi upisana su imena 3.278 žrtava fašističog terora i sahranjene kosti 527 boraca za slom fašizma. U antifašističkoj borbi ovo ugljevičko naselje imalo je 220 žrtava, od čega 105 boraca.

Zajedno sa brojnim delegacijama venac je položio pomoćnik vojnog atašea ambasadora Ruske federacije u BiH Sergej Kuklev kao i narodni poslanici u Skupštini Republike Srpske Milutin Tasovac i Dalibor Stević. Organizator manifestacije je Savez udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) Ugljevik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest