"BRINU" ZA SRBE DA UKINU SRPSKU: Propao pokušaj Sarajeva da uvede praksu ustavnih promena kroz parlament Bosne i Hercegovine

S. MIŠLjENOVIĆ

29. 04. 2021. u 08:12

SARAJEVSKA bošnjačka politička kuhinja pokušala je pod plaštom uvođenja ravnopravnosti Srba, srpskog i bosanskog jezika i ćiriličkog pisma u kantonima u Federaciji BiH da uvede praksu da se preko Parlamenta BiH ubuduće sprovode ustavne promene, a što je sada u nadležnosti entiteta uz konsenzus sva tri naroda.

БРИНУ ЗА СРБЕ ДА УКИНУ СРПСКУ: Пропао покушај Сарајева да уведе праксу уставних промена кроз парламент Босне и Херцеговине

Foto Novosti

Drugim rečima, Bošnjaci su na mala vrata hteli da proguraju unitarnu BiH, zaklanjajući se iza ustavnih promena. Poslednja akcija iz Sarajeva bila je "umotana" u predlog Denisa Bećirovića, bošnjačkog delegata u Domu naroda PBiH, koji je predložio usvajanje Zaključka o uspostavljanju ustavne ravnopravnosti srpskog naroda, srpskog i bosanskog jezika i ćiličkog pisma u ustavima kantona u Federaciji BiH. Ipak, srpski predstavnici su prozreli opasnu igranku i glasali protiv.

ZASEDANjE Dom naroda PBiH, Foto Radio Sarajevo

Dušanka Majkić, srpski delegat u Domu naroda PBiH, kaže da je poslednji pokušaj bošnjačke politike kroz delovanje srbomrzaca Bećirovića dokaz da se u Sarajevu ne odustaje od ustavnih promena, a zbog toga su spremni i da se lažno predstavljaju kao zaštitnici Srba u Federaciji!

- Stvarna namera je bila nametnuti ustavne promene. Prvo u FBiH i kantonima, a pod plaštom odluke Parlamenta BiH. Zatim bi nastavili prema RS i uspostavili praksu da PBiH nameće ustavna rešenja entitetima. Plan je bio i u čitavu priču ubaciti visokog predstavnika da odmah pritisne RS da mora prihvatiti odluke PBiH jer je to sada praksa - kaže Majkićeva.

ROK OD TRI MESECA

ZAKLjUČAK Bećirovića  je predviđao da Dom naroda pozove kantone koji još nisu propisali ravnopravnost svih naroda i građana, jezika i pisama da najkasnije u roku od 90 dana osiguraju da se u svim kantonima priznaju i jasno definišu ravnopravnost srpskog naroda s drugim narodima, srpski jezik prizna kao službeni.

PLAN Denis Bećirović, Foto Parlament BiH

Milan Tegeltija, savetnik srpskog člana PBiH za pravna pitanja, kaže da Parlament BiH ne može ništa nalagati entitetima i kantonima, naročito ne izmene Ustava.

- Radi se o pokušaju podvale, odnosno postavljanja centralizovane piramide vlasti na teritoriji cele BiH, ignorisanju podeljenih nadležnosti i nametanje unitarnog centralnog zakonodavnog autoriteta u vidu PBiH. Tako bi sutra po istom modelu nalagali i menjali i Ustav RS. Pitanje konstitutivnosti i ćirilice postave kao mamac, kako bi se glasanjem srpskih poslanika za takvu odluku uspostavila praksa i model. Da bi se sutra po istom šablonu mogle donositi odluke PBiH mimo propisanih podeljenih nadležnosti između entiteta - kaže Tegeltija.

PARLAMENT BiH ODBACIO DEKLARACIJU

PREDSTAVNIČKI dom PBiH nije uvrstio na dnevni red Deklaraciju kojom se osuđuju izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića, a koju je predložio Nenad Nešić, poslanik DNS u PBiH. Deklaracije nije prošla jer su protiv nje bili bošnjački parlamentarci. U tekstu Deklaracije navodi se da je neprihvatljivo da Izetbegović srpski narod naziva "genocidašima" i priziva ratne sukobe.

Rasprava se pretvorila u svađu, gde su bošnjački poslanici kao kontra argument Nešiću zatražili da uz Izetbegovićeve budu osuđene i izjave Milorada Dodika na račun raspada BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!