MINISTAR SAOBRAĆAJA I VEZA RS ZA "NOVOSTI": Realizacija zajedničkih projekta Srbije i Srpske povezaće dva bratska naroda!

S.M.

23. 04. 2021. u 21:37

POVEZIVANjE Republike Srpske sa Srbijom i izgradnja mreže autoputeva i putne infrastrukture je prioritet resornog ministarstva i Vlade Republike Srpske. Investicije Srbije u Republiku Srpsku značajno će doprineti unapređenju ne samo putne infrastrukture i komunikacije, već i odnosa, ekonomije i svega što povezuje Srpsku i Srbiju.

МИНИСТАР САОБРАЋАЈА И ВЕЗА РС ЗА НОВОСТИ: Реализација заједничких пројекта Србије и Српске повезаће два братска народа!

Foto Novosti

 Sigurno je da će realizacija zajedničkih infrastrukturnih projekata povezati dva bratska naroda, s dve strane reke Drine, kaže za Novosti Nedeljko Ćorić ministar saobraćaja i veza RS.

-Pandemija virusa korona usporila je određene projekte, ali uprkos tome, nastavili smo realizaciju značajnih projekata. Jučerašnji dolazak predsednika Vučića i delegacije Srbije u Banjaluku i sastanak sa predsednikom Dodikom i rukovodstvom Srpske još jednom je  potvrdio čvrste namere Srbije da pomogne u realizaciji najvažnijih projekata. Predsednik Vučić pružio je značajnu podršku Republici Srpskoj, na čemu smo veoma zahvalni, ističe ministar Ćorić. 

On kaže da je jedan od najznačajnijih projekata izgradnja autoputa BG-SA.

- Kada je reč o dionici Bijeljina-Rača, eksproprijacija zemljišta za izgradnju prioritetne dionice auto-puta od Rače do Bijeljine je pri kraju. Eksproprijacija za dionicu Brčko-Bijeljina završena je 80 odsto, a uskoro bi trebalo da počne eksproprijacija za dionicu Vukosavlje-Brčko. Srbija je spremna da pomogne i da plati i za dionicu, odnosno za izgradnju auto-puta do Bijeljine.

Ukupna procenjena vrednost radova je 136 miliona evra, a kako je rekao Vučić, Srbija će na sebe preuzeti 100 miliona evra. Uveliko se odvija izgradnja mosta preko reke Save kod Rače, a izgradnju mosta u celosti finansira Republika Srbija, što je u skladu sa potpisanim međudržavnim sporazumom. Jedan od kapitalnih projekata koji realizujemo sa Srbijom je i izgradnja Aerodroma Trebinje. Predsednik Vučić najavio je punu podršku za izgradnju Aerodroma Trebinje, ističe ministar.

On kaže da je najkrupnija investicija  autoput Banjaluka- Beograd i vredna je oko 1.4 milijardi maraka. 

- Prvi lot je dionica autoputa Vukosavlje-Brčko, dužine oko 33 kilometra i procenjene vrednosti 600 miliona KM, od čega je vrednost projektovanja i izgradnje  480 miliona KM, a troškovi finansiranja (kamate, provizije i druge naknade) 120 miliona KM. Drugi lot je dionica Brčko-Bijeljina, ukupne dužine oko 17 kilometara i procenjene vrednosti 310 miliona KM, od čega je vrednost projektovanja i izgradnje 250 miliona KM, dok su troškovi finansiranja 60 miliona KM.

Treći lot je deonica Bijeljina-Rača (granica sa Srbijom), ukupne dužine oko 20 kilometara i procenjene vrednosti 440 miliona KM, od čega su troškovi projektovanja i izgradnje 350 miliona KM, a troškovi finansiranja 90 miliona KM. Za aerodrom u Trebinju biće potrebno oko 100 miliona evra, a Srbija će uložiti između 73 i 75 miliona evra, pojasnio je ministar Ćorić.

On je podsetio  da je još jedan zajednički projekat putne infrastrukture završen, a to je izgradnja mosta preko reke Drine na lokaciji Bratunac/Ljubovija.

-Izgradnju mosta je finansirala Republika Srbija i izgradnja mosta je završena, kao i izgradnja pristupne saobraćajnice do graničnog prelaza, u ukupnoj vrednosti od 786,867.85 KM. Izgradnju pristupne sobraćajnice je finansiralo JP „Putevi RS“. U toku je izgradnja zajedničkog graničnog prelaza na teritoriji BiH, odnosno RS koju finansira UIO BIH. Završetak radova očekuje se polovinom 2021. godine, izjavio Ćorić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)