RAĐEN I KUKIĆ SAD POD LUPOM! Nove istrage banjalučkog okružnog tužilaštva u predmetu "David Dragičević"

O. MATAVULj

27. 03. 2021. u 08:15

OKRUŽNO javno tužilaštvo Banjaluka otvorilo je novu istragu o sprečavanju dokazivanja u predmetu "David Dragičević" kojom su obuhvaćeni Đorđe Rađen i Alen Kukić.

РАЂЕН И КУКИЋ САД ПОД ЛУПОМ! Нове истраге бањалучког окружног тужилаштва у предмету Давид Драгичевић

Foto: Printskrin

Kako je potvrđeno u OJT Banjaluka, obojici je uručen poziv za saslušanje u svojstvu osumnjičenih, koji je potpisao predmetni tužilac Dalibor Vrećo.

- Rađen i Kukić će u narednim danima biti saslušani u svojstvu osumnjičenih za krivično delo sprečavanje dokazivanja - rekao je izvor blizak istrazi.

Rađen se i ranije nalazio u fokusu istrage jer se radi o jednom od vlasnika kuće u ulici Velibora Janjetovića Janje koju je, prema navodima iz policije, Dragičević navodno opljačkao u noći nestanka 18. marta 2018. godine.

Iako su u Dragičevićevim džepovima pronađeni određeni predmeti, koji su navodno nestali iz Rađenove kuće, pljačka zapravo nikada nije dokazana. Uviđaj u kući nije urađen na vreme, već naknadno kada je "mesto zločina" bilo izmenjeno.

TUŽIO OCA

DAVOR Dragičević, otac pokojnog Davida, javno je optuživao Đorđa Rađena za umešanost u celi slučaj. Rađen ga je tužio za klevetu, tražeći da mu isplati iznos od 5.000 KM zbog povrede ugleda i časti. Međutim, banjalučki Osnovni sud je taj tužbeni zahtev odbio kao neosnovan.

Kritične noći nadzorne kamere su snimile kako jedna osoba ulazi u dvorište Rađenove kuće u 2.25. Nekoliko minuta kasnije u kuću ulaze Rađen i njegov brat. Više od pola sata nije zabeleženo kretanje, da bi se u 3.42 na snimku videla jedna osoba kako izlazi iz dvorišta. U policiji su navodili da je reč o Davidu Dragičeviću, što se na snimcima ne može jasno videti. Tužilaštvo je zbog toga angažovalo i veštaka iz Slovenije koji je, kako je ranije potvrđeno, sa "velikim stepenom verovatnoće" utvrdio da je osoba sa snimka David Dragičević.

ŽRTVA David Dragičević

Foto PDZ

Kukić, inače inženjer elektrotehnike i Rađenov komšija, zbog tih snimaka je već bio hapšen i u pritvoru je proveo dva meseca. Tužilaštvo ga je teretilo za manipulisanje snimcima nadzornih kamera, odnosno za isecanje određenih "frejmova" sa izuzetih snimaka.

Nakon apelacije odbrane Ustavni sud RS je utvrdio da su Kukiću povređena ljudska prava kada mu je određen pritvor, navodeći da nema ni osnova sumnje da je počinio krivično delo pomaganje izvršiocu nakon krivičnog dela, za koje ga je tužilaštvo teretilo.

Dragičević je nestao u noći između 17. i 18. marta 2018. Telo je pronađeno 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas. Policija je smrt okarakterisala kao zadesnu, da bi tri meseca kasnije tužilaštvo slučaj kvalifikovalo kao ubistvo, čiji počinioci nisu otkriveni.

U ovom predmetu ranije je podignuta optužnica protiv kriminalističkih tehničara Mikice Marijanca i Zorana Bošnjaka kojom se takođe terete za sprečavanje dokazivanja, jer su u otpad bacili Davidov donji veš.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024