ŠLJIVA POSTAJE MAJEVIČKO ZLATO: Opština Lopare poslednjih godina ulaže u turizam, ali sve više i u voćarsku proizvodnju i nove pogone

B. M.

20. 03. 2021. u 06:08

MAJEVIČKA opština Lopare, od nekada izrazito nerazvijene, polako ali sigurno poslednjih godina beleži dobar razvoj, a zahvaljujući pomoći Vlade RS i građanima iz dijaspore, planira otvaranje novih proizvodnih pogona, ulaganje u razvoj turizma, a posebno u voćarsku proizvodnju.

ШЉИВА ПОСТАЈЕ МАЈЕВИЧКО ЗЛАТО: Општина Лопаре последњих година улаже у туризам, али све више и у воћарску производњу и нове погоне

Prate razvoj zasada/ Foto B. Milošević

Zahvaljujući povoljnoj klimi, ovi tereni su bogomdani za proizvodnju voća, pa je počelo ubrzano oživljavanje šljivika na Majevici, a po broju stabala voća, loparska opština je vodeća u RS.

Ovog leta, ubraće se i prvi plodovi čačanke iz najvećeg voćnjaka "Jelena", koji je zasadio Majevičanin Dragan Jović, koji živi i radi u Austriji, i koji se prostire na 50 hektara.

Drago Radić, direktor firme "Fruktum" u Loparama, kaže da je u voćnjaku zasađeno više od 40.000 sadnica čačanke rodne, čačanske lepotice i stenleja...

- Kompletan posao je urađen po najmodernijim standardima u oblasti voćarstva - naglašava Radić i dodaje da se već gradi moderna hladnjača kapaciteta 1.600 tona, a iz vlastite destilerije, potekle su prve kapi, probne voćne rakije, čime se zaokružuje proces proizvodnje, skladištenja i prerade voća.

Sledeće godine očekuje se prinos od 40 kilograma šljive po stablu, što je oko 1,6 miliona kilograma, što opet znači da će za berbu biti angažovano i po stotinu berača dnevno, kaže Radić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)