LEČENJE PACIJENTA NA RESPIRATORU KOŠTA 15.000 EVRA: Godišnjica pandemije - FZO Republike Srpske izneo frapantne podatke

Novosti onlajn

13. 03. 2021. u 14:40

IZ FONDA zdravstvenog osiguranja Republike Srpske saopštili su da je danas tačno godinu dana kako finansiraju zdravstvene usluge za sve građane i od kako knjižice nije potrebno overavati.

ЛЕЧЕЊЕ ПАЦИЈЕНТА НА РЕСПИРАТОРУ КОШТА 15.000 ЕВРА: Годишњица пандемије - ФЗО Републике Српске изнео фрапантне податке

Foto: EPA

Zbog pandemije virusa korona i vanredne situacije u Srpskoj, FZO od 13. marta 2020. godine finansira usluge za sve građane, osigurane i neosigurane. Precizirali su da trošak Fonda za neosigurane građane, od marta do kraja godine, iznosi oko 31,4 miliona maraka, piše Srpskainfo.

Podsetimo da Fond zdravstvenog osiguranja u potpunosti finansira zdravstvenu zaštitu za obolele od virusa korona za sve ono što spada u obavezno zdravstveno osiguranje.

Fond u potpunosti finansira bolničko lečenje obolelih od kovida 19, što podrazumeva kompletnu bolničku njegu, uključujući lekove i sve ostalo što je dostupno u bolnicimama Srpske za obolele od virusa korona.

– Za jednog pacijenta na respiratoru Fond bolnicama plaća 30.330 KM – precizirali su iz ove ustanove. Ova usluga lečenja obuhvata period od datuma prijema do datuma otpusta pacijenta iz bolnice, pojasnili su ranije.

– Po pacijentu koji zahteva povremenu upotrebu kiseoničke maske bolnicama se plaća 2.270 KM – precizirali su iz Fonda.

U Republici Srpskoj trenutno je hospitalizovano 804 zaraženih, u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske 320, a u ostalim bolnicama 484. Na respiratoru je 69 pacijenata.

Za devet meseci prošle godine u kovid bolnicama lečila su se 5.432 pacijenta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)