VEĆ POČELE PRIPREME ZA BAŠTU: U Semberiji krenula proizvodnja rasada povrća (FOTO)

B. MILOŠEVIĆ

23. 01. 2021. u 17:08

NA imanju Đorđa Sekulića iz Velike Obarske,u plastenicima je uveliko niklo seme holandskog ranog kupusa ,zasejano još krajem novembra prošle godine, a spremni su kontejneri i za skoru setvu rane plasteničke paprike, paradajza i karfiola.

ВЕЋ ПОЧЕЛЕ ПРИПРЕМЕ ЗА БАШТУ: У Семберији кренула производња расада поврћа (ФОТО)

Foto: B. Milošević

Nije bilo pauze u plastenicima, priča Đorđe,jer su jesenas,odmah nakon poslednje berbe kasnog paradajza,pripremili teren i zasejali 17.000 semenki ranog kupusa.

- Najbolje rezultate u proizvodnji rasada postižem na stari, tradicionalni način setve, na podlozi od stajskog đubriva koje tokom zime emituje toplotu, i samo kada stegne mraz i temperatura padne u minus, založimo peć, uključimo sijalice i to je dovoljno. Najmukotrpniji posao je ručna setva semena ,pa tako 20-30.000 puta...Da sejem dukate,mnogo je i zamorno, ali tako mora - objašnjava Đorđe.

Rani kupus sa Sekulićevih parcela trebalo bi, ako vreme posluži, već krajem aprila da se nađe na pijacama.

- Prošlu godinu je obeležila pandemija virusa korona, u svim segmentima života, pa tako i poljoprivredu. Nešto malo povrća se prodalo po bagatelnim cenama, recimo za 50 kilograma kupusa smo dobijali po dva evra, pa su mnogi proizvođači povrća zaorali ogromne parcele pod kupusom. To nikada nije bilo tako... Šta uraditi kada država uveze ogromne količine povrća iz Makedonije, u vreme kada pristignu i naši proizvodi? Odavno sam bacio olovku, i ništa više ne računam- Znam unapred da, ne našom krivicom, ovo sve propada, ali šta ja da radim posle 50 godina bavljenja ovim poslom?

U nešto se mora potrošiti život, koliko god da se ne isplati - kaže ovaj vredni proizvođač iz Velike Obarske.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ UŠAO U NBA ISTORIJU: Denver slavi, niko nikada kao Srbin!