SPOMEN SRPSKIM ŽRTVAMA NIČE NA VRACAMA: Na granici Istočnog Sarajeva i Sarajeva izgradnja kompleksa sa tri obeležja

S. MIŠLjENOVIĆ

13. 01. 2021. u 08:12

SKUPŠTINA Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH donela je odluku da u naselju Vrace, u delu koji pripada Istočnom Sarajevu i Republici Srpskoj, bude sagrađen spomen-kompleks koji će se sastojati od tri obeležja.

СПОМЕН СРПСКИМ ЖРТВАМА НИЧЕ  НА ВРАЦАМА: На граници Источног Сарајева и Сарајева изградња комплекса са три обележја

Foto Sarajevotravel

Jedan deo kompleksa na Vracama biće spomen ubijenim sarajevskim Srbima i Jevrejima u Drugom svetskom ratu, drugi stradalim Srbima u Sarajevu u ratu 1992-1995, a treći će biti spomenik sarajevskim ulicama.

Ovaj veliki kompleks biće sagrađen na samo nekoliko stotina metara od sadašnjeg Spomen-parka palim borcima u Drugom svetskom ratu. Kompleks će biti uređen šetalištima i klupama. Svi oni koji žele da vide istinu o Sarajevu moći će na jednom mestu pronaći sve zvanične podatke, kako o stradanju Srba u proteklom, tako i o stradanju u Drugom svetskom ratu, kaže Đorđe Radanović, predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

- Očekujemo da do kraja februara imamo idejna rešenja Spomen-kompleksa, a da u aprilu bude postavljen kamen--temeljac. Kada se taj kompleks sagradi celo Sarajevo i svi građani, ambasadori i turisti moći će da vidi kako je izgledalo Sarajevo pre poslednjeg rata - ističe Radanović.

Prilikom izgradnje kompleksa, dodaje Radanović, biće ispoštovane sve zakonske procedure, koje je propisala Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

NEGODOVANjE IZ SARAJEVA

MNOGI iz Sarajeva već negoduju i nije mi jasno zašto komentarišu šta će se graditi u Istočnom Sarajevu? Kad već u samom Sarajevu ne odobravaju ništa što je po meri Srba, zašto bilo ko ima problem sa tim šta će biti u Istočnom?

Da su želeli pomirenje odavno bi bili sagrađeni spomenici stradalim Srbima u Dobrovoljačkoj ulici i Velikom parku - ističe Đorđe Radanović.

Odbor već dve godine od vlasti u Sarajevu traži da se vrate stari nazivi ulica u Sarajevu po oslobodiocima Sarajeva 1945. godine.

- S obzirom na to da naš zahtev nije ispunjen i da su u Sarajevu ostali nazivi ulica po raznim zločincima i nazivi koji vređaju srpski narod, logično je da se kao trajna uspomena na antifašističke nazive ulica u Sarajevu podigne spomenik sarajevskim ulicama.

Đorđe Radanović, Foto D. Pozderović

Razmatramo i da se naziv ovog spomenika bude "Spomenik antifašističkom Sarajevu", jer je antifašizam u Sarajevu samo floskula i način da se dobiju simpatije stranih diplomata - poručio je Radanović.

Prema njegovim rečima o izgradnji spomenika biće upoznate sve institucije RS i grad Istočno Sarajevo, a za realizaciju projekta očekuje se pomoć i iz Srbije.

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, kaže da podržava inicijativu i da je definitivno i ranije bilo potrebno izgraditi spomenik koji će biti simbol stradanja Srba u Sarajevu.

- Godinama već ne može se postići dogovor sa federalnim Sarajevom da se obeleže mesta stradanja Srba u ovom gradu - ističe Ćosić.

Ćosić kaže da je spreman da razgovara sa predstavnicima federalnog Sarajeva o spomeniku, ali da moraju prihvatiti činjenicu da će biti sagrađen i to na teritoriji Srpske.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)