DOGORELO: Protest poljoprivrednika Semberije i Majevice

B.Milošević

28. 12. 2020. u 18:53

POLjOPRIVREDNICI Semberije i Majevice,kojima su se pridružili i poljoprivrednici iz drugih regija,organizovali su mirni protest, dovezavši traktore i poljoprivrednu mehanizaciju ispred carinskog terminala u Dvorovima,zahtevajući od nadležnih entitetskih i državnih institucija zaštitu domaće proizvodnje i zabranu nekontrolisanog, prekomernog uvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

ДОГОРЕЛО: Протест пољопривредника Семберије и Мајевице

Foto: B. Milošević

Savo Bakajlić,predsednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije i Majevice, kaže da su poljoprivrednici jedinstveni u isticanju svojih zahteva za zaštitu domaće proizvodnje.

-Ovo je protest upozorenja nadležnim institucijama. Imali smo dobre namere, i na vreme smo upućivali zahteve da se zaštiti domaći proizvođač. Molili smo za, makar tri meseca smanjenja uvoza,kako bismo mogli prodati naše povrće,a slično je i sa mesom, voćem i mlekom. Nas ne zanima politika i političke stranke, ali tražimo da ministar sponjne trgovine Staša Košarac podnese ostavku, kaže Bakajlić.

Mika Zekić, farmer iz Loparske opštine,koji se bavi tovom junadi, podseća da je prošle godine u ovo vreme cena junadi bila 4,60, a danas je 3,70 maraka po kilogramu junetine.

- Naš narod konzumira uvoznu hranu sumnjivog porekla, a mi našu, zdravu domaću hranu nemamo gde plasirati, kaže Zekić.

Juro Kopačić, predsednik Udruženja "Žito" iz Odžaka, dodaje da su poljoprivrednici ogorčeni, te da se moraju uvesti zaštitne mere za kompletni poljoprivrednu proizvodnju-od voćarstva, proizvodnje žita, do uzgoja stoke i povrtlarstva.

Goran Simić, proizvođač povrća iz Velike Obarske, kaže da bez zaštitnih mera države, postaje upitna poljoprivredna proizvodnja i sami proizvođači.

-Poljoprivreda je na kolenima, i mi više nemamo resursa za proizvodnju. Čime da zadržimo mlade na selu, ako su i sami svedoci da se povrće baca, da se parcele sa kupusom zaoravaju, i da je kilogram paštete duplo skuplji od kilograma prasećeg mesa. Krajnje je vreme da u ovoj državi svako počne da radi za šta je plaćen, ako zna-ako ne zna neka dođe onaj ko zna. Mi će mo protestovati do ispunjenja naših zahteva, samo nam je to ostalo, kaže Simić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a