NEMA PARA ZA FIRME IZ SRPSKE: Konkurencijski savet BiH pokrenuo postupak protiv Poreske uprave Federacije zbog subvencija

S. MIŠLjENOVIĆ

28. 12. 2020. u 07:52

SVA preduzeća koja posluju na celom području BiH dobila su neki vid finansijske pomoći u doba pandemije virusa korona, osim preduzeća iz Srpske koja imaju radne jedinice u Federaciji BiH. Naime, Poreska uprava FBiH donela je odluku da se za subvencionisanje doprinosa kao deo ekonomskih mera mogu prijaviti samo preduzeća sa sedištem u FBiH.

НЕМА ПАРА ЗА ФИРМЕ ИЗ СРПСКЕ: Конкурeнцијски савет БиХ покренуо поступак против Пореске управе Федерације због субвенција

Ilustracija / Fkoto D. Pozderović

Na taj način su više od 1.500 radnika i desetine firmi iz RS, koje imaju radne jedinice u Federaciji diskriminisane.

Zbog ovog skandaloznog poteza Poreske uprave FBiH na tržištu reagovao je Konkurencijski savet BiH, koji pokreće postupak protiv PU FBiH, a prema zahtevu Privredne komore RS. Postupak se zvanično pokreće radi utvrđivanja postojanja zabranjenih konkurencijskih delovanja u uputstvu te federalne uprave, a koje se odnosi na pomoć preduzećima radi prevazilaženja negativnih efekata pandemije virusa korona.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, kaže da je PU FBiH donošenjem ovakvog akta direktno sprečila, ograničila i narušila tržišnu konkurenciju, jer je primenila različite uslove i podelila tržište i izvore prihoda, odnosno firme iz Srpske dovela u nepovoljan položaj u odnosu na one iz FBiH.

On kaže i da je PU FBiH, donoseći sporno uputstvo, u potpunosti zanemarila činjenicu da preduzeća sa sedištem u RS koja imaju poslovne jedinice na teritoriji Federacije, redovno uplaćuju doprinose za zaposlene u tim poslovnim jedinicama i da su u tom smislu u potpunosti izjednačena sa privrednim društvima iz FBiH. Prema njegovim rečima, u pitanju je sada likvidnost velikog broja preduzeća iz RS koji nisu ostvarili pravo na subvenciju.

- Radi se o jasnom i očiglednom narušavanju tržišne konkurencije, i podeli tržišta na preduzeća sa sedištem na teritoriji FBiH sa jedne strane, i preduzeća sa sedištem u RS. Navedeni gubitak, odnosno trošak, neće pogoditi privredna društva sa sedištem u FBiH, niti njihove poslovne jedinice u RS, budući da su te jedinice ostvarile pravo na subvenciju ili isplatu najniže plate u bruto iznosu - naveo je Blagojević.

Srđan Mazalica, poslanik SNSD u NS RS, kaže da se iz pomenutog primera vidi da je u Federaciji prisutna klasična srbofobija.

- Namera je očigledno bila da se ekonomski ugrozi rad firmi iz RS na području Federacije. Poreska uprava FBiH pomenutim aktom direktno radi protiv firmi iz RS i poručuju da firme iz Srpske nisu dobrodošle i da bi očigledno najbolje bilo da napuste njihovo tržište jer su konkurencija firmama iz FBiH - istakao je Mazalica.

I BRČKO DISTRIKT PRECRTAN!

VLADIMIR Blagojević kaže da su u Poreskoj upravi FBiH pored firmi sa sedištem u RS precrtali i firme sa sedištem u Brčko distriktu. Dakle i preduzeća iz Brčkog su isto izbačena iz priče o dobijanju pomoći, bez obzira na to što imaju radne jedinice u Federaciji BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)