UKINUTA PRESUDA PRAVOBRANICIMA: Stojčinović i Jeličić oslobođeni

O. MATAVULj

04. 12. 2020. u 14:05

УКИНУТА ПРЕСУДА ПРАВОБРАНИЦИМА: Стојчиновић и Јеличић ослобођени

Foto: D. Pozderović

VRHOVNI sud Republike Srpske ukinuo je osuđujuću presudu nekadašnjem zameniku pravobranioca Republike Srpske Mirku Stojčinoviću i njegovom pomoćniku Borislavu Jeličiću kojom su osuđeni na četiri i po, odnosno godinu dana zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja.

Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo je osuđujuću presudu nekadašnjem zamjeniku pravobranioca Republike Srpske Mirku Stojčinoviću i njegovom pomoćniku Borislavu Jeličiću kojom su osuđeni na četiri i po, odnosno godinu dana zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja.

U Vrhovnom sudu RS navode da je prvostepena presuda ukinuta nakon što je sudsko veće uvažilo žalbe optuženih i njihovih branilaca.

- Prvostepena presuda se ukida i postupak se vraća Okružnom sudu u Banjaluci na novo suđenje - navodi se u rešenju suda.

Podsetimo, Stojčinović je prvostepenom presudom osuđen na jedinstvenu kaznu od četiri i po godine zatvora po tri tačke optužnice, odnosno zbog navodnih malverzacija u predmetima sa imovinom firmi "Naš dom", "Građa" i "Poljoprivredna škola". Jeličić je osuđen na godinu dana zatvora, po tački koja se odnosi na "Poljoprivrednu školu".

Foto: Arnes Grbasic

Presudom, obojici je bila izrečena i mera zabrane obavljanja delatnosti državnog službenika u roku od tri godine.

U presudi se navodilo da je Stojčinović kao zamenik pravobranioca RS u nameri da drugome pribavi imovinsku korist prekoračio granice svojih ovlašćenja, odnosno nije ulagao žalbe i pravna sredsta na rešenja Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove. Time je privrednim društvima "Naš dom" i "Građa" omogućio da u svoju korist izvrše uknjižbu prava vlasništva nad nekretninama, na koje je grad Banjaluka polagao pravo i čime je grad oštećen za više od 7,5 miliona maraka.

Stojčinović je oglašen krivim i da je zajedno s Jeličićem u parničkom postupku koji se pred Osnovnim sudom u Banjalci vodio po tužbi grada u predmetu "Poljoprivredna škola" u vezi sa utvrđivanjem ništavosti upisa prava raspolaganja na nekretninama ukupne vrednosti 16,2 miliona KM, odrekao tužbe i zaključio sudsko poravnanje, ali bez saglasnosti grada koji uopšte nisu obavijestili o preduzetim radnjama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)