MAFIJAŠKE LIKVIDACIJE JOŠ ENIGMA: Smrtonosni rafali i potpis profesionalaca

O. MATAVULj

20. 11. 2020. u 06:40

U PROTEKLIH pet godina u Srpskoj je izvršeno 10 mafijaških ubistava, od čega su samo tri rasvetljena i to delimično jer, za razliku od izvršilaca, nalogodavci nijednog zločina nisu otkriveni.

МАФИЈАШКЕ ЛИКВИДАЦИЈЕ ЈОШ ЕНИГМА: Смртоносни рафали и потпис професионалаца

Foto privatna arhiva

Smrtonosni rafali najviše su odjekivali Banjalukom gde su ubijena lica sa kriminalnim dosijeom Slaviša Ćulum, Damir Ostojić Šijan, slovenački narko diler Nebojša Čubrilović, I vlasnik "Sektor sekjuritija" Slaviša Krunić i njegov telohranitelj Žarko Pavlović.

U rešavanju tih slučajeva policija je imala polovičan uspeh. Za ubistvo Krunića sudi se Benediju Đukanoviću i Emiliju Baldi, i pomagaču Rodoljubu Gajiću, dok je napadač Željko Kovačević ubijen u razmeni vatre. Kao direktni izvršilac Ćulumovog ubistva osumnjičen je Siniša Šakić Kinez, koji je s njim bio u dugodišnjem sukobu. Drugi napadač nije otkriven, niti je optužnica podignuta. Zbog ubistva Šijana hapšeni su i pritvarani članovi auto-mafije. Svi su se teretili za učešće u organizovanju zločina, ali izvršilac i nalogodavac nisu otkriveni, niti je bilo ko optužen.

USMRĆEN Senad Kobilić, Foto Fejsbuk

U Istočnom Sarajevu izvršene su tri likvidacije sa potpisom profesionalaca. Radilo se o sačekušama u kojima su ubijeni Miloš Ostojić, Siniša Miličević Tigar i Miroslav Lazarević.

Rasvetljeno je samo ubistvo Lazarevića za koje je na 19 godina zatvora osuđen Saša Vidović, koji se nedavno obesio u ćeliji, dok je Aleksandar Bulatović osuđen na 16 godina.

NEDOSTATAK DOKAZA

ŠANSE za rešavanje pojedinih slučajeva su izuzetno male, jer i pored operativnih podataka, policija i tužilaštvo nemaju dovoljno dokaza za procesuiranje osumnjičenih. Nakon ubistva Čubrilovića, Kobilića i Miličevića nije pronađeno oružje iz kojeg su ubijeni, a u nekim slučajevima među dokazima nema čak ni čaura...

U Gradišci su takođe ubijeni ljudi s kriminalnim dosijeom. Milan Vujičić Vujka likvidiran je u sačekuši, a Senad Kobilić hicem iz snajpera, dok je sedeo u bašti kafića. Hicima iz snajperske puške ubijen je i Čedo Đokić u Zvorniku, dok je pio kafu na balkonu svog stana. Nijedan od tih slučajeva nije rasvetljen.

- Ti zločini su mahom posledica obračuna kriminalnih grupa. Za neke se veruje da su rezultat osvete, dok se drugi vezuju za poslove s drogom, čak i auto-mafijom - kaže izvor iz MUP RS.

Foto Fejsbuk

 

Najčešće se radi o plaćenim ubistvima i koristoljublju, dok nalogodavci ostaju neotkriveni.

- Za pojedine slučajeve postoje podaci koji jasno ukazuju šta je bio motiv likvidacije, međutim, u praksi je to nemoguće dokazati - pojašnjava naš sagovornik.

U osam navedenih slučajeva radilo se o sačekušama, dok su dva ubistva izvršena snajperom. Sve likvidacije su unapred bile isplanirane i pripremljene. Žrtva bi obično bila praćena dok se izvršioci ne upoznaju s njihovim navikama. Kada se pronađe "slaba tačka" usledila bi egzekucija.

- Da bi se slučaj rešio najbitinija je prva reakcija policije. Prva dva-tri dana istrage su ključna. Ako se u tom vremenu ne pronađu čvrsti dokazi, DNK tragovi i slično slučajevi obično ostaju nerešeni. To se videlo i na primeru Krunića i Lazarevića, gde su izvršioci i dokazi otkriveni za manje od 24 sata - kaže izvor iz MUP RS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POJAVIO SE NOVI SNIMAK! Evo kako je Novak Đoković pogođen flašom u glavu (VIDEO)