VELIKI PLANOVI U OPŠTINI UGLJEVIK: Vasilije Perić posetio Mezgraju, gradi se replika kuće Filipa Višnjića

V. Mitrić

31. 10. 2020. u 18:59

NAČEKNIK opštine Ugljevik Vasilije Perić posetio je jezero u Mesnoj zajednici Mezgraja, gde je uređen prostor za odmor i razonodu koji je realizovana u okviru lokalne građanske inicijative u okkviru akcije „Zajedno sa Majevicu“ u organizaciji Udruženja građana „Korijeni“ iz ove opštine.

ВЕЛИКИ ПЛАНОВИ У ОПШТИНИ УГЉЕВИК: Василије Перић посетио Мезграју, гради се реплика куће Филипа Вишњића

Foto: V. Mitrić

Perić je rekao da mladi ljudi iz opštine Ugljevik kroz različita udruženja podnose inicijative za razne dobre projekte u čemu imaju podršku lokalne vlasti.

- U narednom periodu ćemo na bolji način iskoristiti turističke potencijale koje imamo u našoj opštini, a jezero u Mezgraji je predivna lokacija koja pored ribolova se može iskoristiti za turizam i rekreaciju - rekao je Perić.U okviru tog jezera opština Ugljevik u svom vlasništvu ima 100 hekatra zemlje. U blizini je još jedno jezero i u narednom periodu opština Ugljevik će uraditi regulacioni plan, gde će se urediti celokupan prostor.

Perić je rekao da će se u Gornjoj Trnovi, graditi replika rodne kuće čuvenog guslara i pesnika Filipa Višnjića.

- Imamo i mogućnost za razvoj verskog turizma, jer je u blizini Gornje Trnove i manastir Tavna kao i Novakova pećina ali i brojne druge svetinje našeg kraja .dodao je Perić uz ocenu da ova opština ima potencijale za ravoj turizma.

Predsednik Udruženja „Korijeni“ Aleksandar Krstić rekao je da je ovaj projekat završen uz saradnju sa Udruženjom mladih „Korak“ iz opštine Sapne uz podršku Instituta za razvoj mladih "Kult“.

Foto: V. Mitrić

- Sve je ovo urađeno radi poboljšanja položaja i uslova mladih u našim opštinima, kroz ovu inicijativu postavili smo četiri kompleta etno-mobilijara, koje će služiti svim posjetiocima ovog predivnog jezera - rekao je .

- Uz podršku opštine Ugljevik, uređen je celokupan prostor gde je postavljen etno-mobilijar.

- Ovo je tek početak aktivnosti, a planiramo da kroz ovu inicijativu, da razvijamo dalje ovaj prostor, a imamo dva projekta a to je solarna rasveta na ovom prostoru, i iznad jezera imaju ostaci srednjovekovnog utvrđenja Jablan Grad i na taj način čuvamo od zaborava celokupnu kulturnu baštinu kako Ugljevika tako i Republike Srpske -dodao je Krstić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!