NAŠLI BARUT NA RUKAMA OPTUŽENOG: U Banjaluci u sredu nastavljeno suđenje za ubistvo Krunića i Pavlovića

O. MATAVULj

29. 10. 2020. u 08:39

VEŠTAK hemijske struke Biljana Vasić Dakić rekla je u Okružnom sudu u Banjaluci da su tragovi baruta pronađeni na rukama i odeći optuženog Emilija Balde, i na odeći ubijenog napadača Željka Kovačevića.

НАШЛИ БАРУТ НА РУКАМА ОПТУЖЕНОГ: У Бањалуци у среду настављено суђење за убиство Крунића и Павловића

Optuženi u Okružnom sudu / Foto Nova BH

Ona je saslušana kao veštak tužilaštva na suđenju za ubistvo banjalučkog biznismena Slaviše Krunića i njegovog telohranitelja Žarka Pavlovića, i ranjavanje vozača Gorana Ilića.

Osim Balde, za zločin su optuženi Benedi Đukanović, i bivši radnik "Sektor sekjuritija" Rodoljub Gajić, koji se tereti za pomaganje u ubistvu.

Iznoseći svoj nalaz Vasić Dakić je istakla kako je sigurna da pronađeni tragovi potiču od baruta, a ne neke druge materije koje se manifestuju tokom metode koju je koristila za veštačenje.

- Čestice koje mogu da potiču od baruta nađene su na jakni, patikama i majici od Kovačevića, i na jakni, majici, duksu i donjem delu trenereke koji su skinuti sa Balda - rekla je Vasić Dakić.

Branioci optuženih prigovorili su njenom nalazu, navodeći da je za veštačenje koristila nepouzdanu metodu, koja se u Evropskoj uniji uglavnom ne radi.

- Ta metoda daje mnogo lažnih negativnih i pozitivnih rezultata na prisustvo baruta. Cela EU, sem Hrvatske, ju je napustila - rekla je Tatjana Savić, Đukanovićev branilac.

Baldin advokat Dragan Stupar pitao je veštaka zašto u nalazu navodi da čestice "mogu da potiču", kada u sudnici tvrdi da je sigurna da potiču od baruta. Ona je odgovorila da je to uobičajena terminologija, i da se ništa ne može tvrditi 100 odsto.

Na prethodnom ročištu prezentovani su rezultati veštačenja koji su potvrdili da su DNK tragovi Đukanovića i Kovačevića pronađeni na puškama koje su korišćene u zločinu. Odbrana je i tome prigovarala, navodeći da su za veštačenje korišćeni tragovi iz drugog predmeta, što smatraju nezakonitim. Tvrdili su i da prilikom veštačenja nisu ispoštovane zakonske procedure.

Krunić i Pavlović izrešetani su iz automatskih pušaka 22. aprila 2019. godine na putu za vikendicu u Glamočanima kod Banjaluke, u kojoj je porodica Krunić boravila zbog renoviranja stana. U pucnjavi je ranjen Krunićev vozač Goran Ilić, a u razmeni vatre ubijen je i jedan od napadača Željko Kovačević.

VIDEO-LINK

ZBOG pandemije virusa korona u sudnici se u sredu nije pojavio veštak iz Slovenije Gregor Kovač, koji je poredio automobile koje su oduzete od optuženih sa onima koji su snimljeni nadzornim kamerama. Tužilaštvo je zatražilo da se on sasluša putem video-linka, pa će sud to zvanično zatražiti od slovenačkih vlasti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri