TEŠKA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U SEMBERIJI: Štab za vanredne situacije apeluje na građane da poštuju mere

V.Mitrić

21. 10. 2020. u 21:47

GRADSKI štab za vanredne situacije je na današnjoj sednici zaključio da je epidemiološka situacija u Bijeljini izuzetno teška i nepovoljna, zbog čega se apeluje na sve sugrađane da poštuju propisane naredbe i preporučene mere zaštite od virusa korona.

ТЕШКА ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА У СЕМБЕРИЈИ: Штаб за ванредне ситуације апелује на грађане да поштују мере

Foto: V.Mitrić

Mićo Mićić, komandant Gradskog štaba za vanredne situacije, istakao je da svaki vikend, zbog okupljanja mladih u ugostiteljskim objektima i zatvorenom prostoru, sada predstavlja posebno veliki rizik i izvor zaraze kovidom-19.


- U Bijeljini je trenutno 113 osoba pozitivno na virus korona. U protekla dva dana izuzetno je veliki porast broja zaraženih na dnevnom nivou. Zbog toga je Gradski štab potvrdio sve mere koje je juče usvojio Republički štab za vanredne situacije, što, između ostalog, podrazumeva zabranu okupljanja više od 10 ljudi na privatnim druženjima. Tokom javnih okupljanja dozvoljeno je prisustvo do 50 ljudi, ali uz striktno poštovanja zaštitnih mera , odnosno nošenja zaštitnih maski i održavanje fizičke distance od dva metra. Takođe, potvrđena je mera upotrebe zaštitnih maski na otvorenom prostoru, a kontrola ugostiteljskih objekata biće daleko rigoroznija, uz redukovanje radnog vremena ugostiteljskih objekata do 23 časa – najavio je Mićić.
 

Mićić je posebno apelovao na učenike koji koriste autobuski prevoz da tokom vožnje koriste zaštitne maske, ali i da svi đaci u školama tokom nastave nose maske.


Uz upozorenje da je epidemiološka situacija nepovoljna i preteća, direktor bijeljinske bolnice „Sveti Vračevi“, Zlatko Maksimović, , je istakao da je u kovid-bolnicu trenutno smešteno 15 bolesnika. Od toga su dve osobe na respiratoru, a jedna je intubirana. Dvanaest pacijenata je sa teškom kliničkom slikom, tri su u srednje teškom stanju, a dva su životno ugrožena.


- Uskoro očekujemo otvaranje nove kovid-bolnice, a radimo na tome da sadašnju bolnicu podelimo na dva dela. U jednom delu će biti ležeći bolesnici, a u drugom delu će biti poliklinika za konsultativno-specijalističke preglede i kovid-bolnica – najavio je Maksimović.


On je podsetio da je od početka pandemije u bijeljinskoj kovid-bolnici liječeno preko 550 kovid pozitivnih pacijenata i da je bolnica zadnja linija odbrane u slučaju kovida-19.
- Zbog toga apelujem i upozoravam sve sugrađane da poštuju propisane mere, jer je lična odgovornost ključna – istakao je Maksimović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)