CVIJANOVIĆ POSETILA NOVOJ FABRICI: Milion čizama iz Prnjavora i do Australije

N. Đurić

19. 10. 2020. u 19:49

PREDSEDNIK Republike Srpske Željka Cvijanović naglasila je danas da je novopodignuta Poslovna zona "Vijaka" u Prnjavoru, u kojoj proizvodne pogone ima već više preduzeća, pun pogodak i da je ova lokalna zajednica odlično iskoristila izgradnju auto-puta ovim delom Srpske od Doboja do Banjaluke.

ЦВИЈАНОВИЋ ПОСЕТИЛА НОВОЈ ФАБРИЦИ: Милион чизама из Прњавора и до Аустралије

Foto: Ninko Đurić

Cvijanovićeva je posetila novoizgrađenu fabriku obuće „De Veli“, u italijanskom vlasništvu, a koja zapošljava 86 ovdašnjih radnika, od kojih je nekolicina posao dobila i u vreme pandemije.

-Zadovoljstvo je videti ovakav privredni kapacitet koji zapošljava 86 ljudi sa namerom da taj broj bude mnogo veći, sa prepoznatljivim proizvodom koji nalazi svoje mesto na globalnom tržištu jer su prisutni na svim kontinetima. A, sve uz podršku ovdašnjih lokalnih vlasti, a one od republičkih, u cilju poboljšanja privrednog ambijenta i zapošljavanja ljudi-rekla je novinarima Cvijanovićeva.

Načelnik Tomaš je podsetio da je donedavno današnja zoni bila livada pod barom. Pre četiri godine, kako je rekao, zahvaljujući Vladi RS i predsednici Cvijanović, opština je dobila 20-godišnji spor i sa poljoprivrednog preduzeća prenos u vlasništvo 120 hektara zemljišta, u minimalnoj vrednosti od 24 miliona KM.

Foto: Ninko Đurić

-Uz izgradnju auto-puta dobili smo novu razvojnu perspektivu. Nizom olakšica, omogućili smo da već sedam kompanija po povoljnoj ceni kupi placeve. Recimo, pomoć opštine na 10.000 kvadrata iznosila je više od 100.000 maraka. Zemljište je u skladu sa zakonom prometovano po cenama šest do sedam puta nižim od tržišne s ciljem da se pomogne privrednicima, a stopa poreza na nepokretnosti smanjena je na najniži mogući nivo-rekao je Tomaš.

On je naveo da u Poslovnoj zoni „Vijaka“ trenutno ima sedam privrednih subjekata koji su kupili veće placeve.

-Jedna od njih je i firma „De Veli“ sa kupljenih 30.000 metara kvadratnih zemljišta. Ponosni smo da njena prepoznatljiva zaštitna čizma kao i drugi proizvodi dosežu i do najudaljenijih delova sveta, sa godišnjim izvoznim angažmanom od oko 10 miliona KM-istakao je Tomaš.

Foto: Ninko Đurić

PUNE RUKE POSLA I ZA VREME PANDEMIJE

DIREKTOR firme „De Veli“ Dajana Smiljić navela je da je, nakon preseljenja iz stare zakupljene hale, 86 radnika uposleno u novoizgrađenoj vlastotoj fabrici. To dovoljno govori o opredelenosti italijanskog vlasnika o opstanku u Prnjavoru, uz skoro proširenje kapaciteta i novo zapošljavanje.

-Godišnje proizvedemo oko milion pari obuće, najviše čizama od ukupno oko 50 raznih vrsta artikala, od čega 98 odsto izvezemo širom sveta. Od Evrope, Azije, Australije i gotovo svih drugih delova sveta. Inače, i tokom pandemije imali smo pune ruke posla, a u septembru i oktobru zaposlili smo još osam radnika, a uz povećanje proizvodnje planiramo i novi prijem-kazala je direktorka Dajana Smiljić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri