PO 2.000 KM ZA NOVOZAPOSLENOG: Ugljevik podstiče zapošljavanje i porodice

V. M.

11. 10. 2020. u 19:25

OPŠTINA Ugljevik odlučila je da za svakog novozaposlenog radnika poslodavcima uplati, odmah, po 2.000 konvertibilnih maraka, rekao nam je Vasilije Perić, načelnik opštine Ugljevik..

ПО 2.000 КМ ЗА НОВОЗАПОСЛЕНОГ: Угљевик подстиче запошљавање и породице

Foto: V. Mitrić

Do kraja godine, za te namene, obezbeđeno je 100.000 KM, što znači da će, na taj način, biti zaposleno 50 radnika, uglavnom mladih.Ugljevički načelnik podseća da je ova opština ima najmanju stopu nezaposlenosti u Republici Srpskoj i da je, ovde, prosečna plata 1.200 konvertibilnih maraka.

Na takav prosek, ističe Perić, utiču zarade u velikoj firmi Rudniku i TE „Ugljevik“, ali sve više i više i rad ovdapnjih privatnih firmi iz oblasti privrede i poljoprivrede, koje opština i novačno podstiče i izgradnjom najsavremenije infrastrukture, kako bi, bukvalno, mogli da razvijaju biznis i na pradedovskim imanjima, na najudaljenijim delovima opštine, u skoro svakom, ne samo selu, već i u zaseoku.

-Budžet opštine je bio manji od 3 miliona, kada sam došao na čelo ove lokalne samouoprave, a sada je više od 13 miliona KM, što svedoči da su se i podsticaji značajno „oplodili“, dali nova radna mesta, ali i doprineli da se bolje puni lokalna kasa i širi krug onih koji treba da podstiče da uspeju u poslu, u privredi i poljoprivredi.

Foto: V. Mitrić

-Ovde je i jako povoljno mesto za život, jer su kod nas najeftinije komunalne usluge, od vode, grejanja do iznošenja smeća, kao i one u vrtićima, gde smo boravak mališana dodatno smanjili pre izvesnog vremena sa 135 na 95.

Da bi mladi ostajali i radili u kraju, razvijali i širili porodice i biznis, ističe Perić, opština dodeljuje za svako novorođeno dete od 400-700 KM, a uvela je i podršku za rađanje dece vantelesnom oplodnjom zašto daje bračnim parovima po 3.000 KM.

-U nekad kako su govorili „malom Ugljeviku“, koji je, u međuvremenu postao jedna od najrazvijenih opština, ne samo u RS i BiH, na posao dolaze mnogi Bijeljinci, Zvorničani, Brčaci... Uspostavili smo zamah u razvoju koji ne može da se zaustavi i ne sme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!