KRILI I POLA MILIONA KM! Optužnica kriminalnoj grupi za krijumčarenje 6,8 tona droge - prevozili je u cisternama!

V.Mitrić

09. 10. 2020. u 21:48

TUŽILAŠTVO BiH tereti sedam optuženih osoba za međunarodno krijumčarenje oko 6,8 tona opojne droge marihuana-“skank”, sa područja Crne Gore, u Bosnu i Hercegovinu, te dalje prema zemljama EU.

КРИЛИ И ПОЛА МИЛИОНА КМ! Оптужница криминалној групи за кријумчарење 6,8 тона дроге - превозили је у цистернама!

Ilustracija - Foto: D. Pozderović

Ostvarena nezakonita imovinska korist procenjuje se na najmanje 2 miliona evra, rekao nam je mr Borig Grubišić, portparol Tužilaštva BiH.

Nakon višemesečne opsežne istrage, vođene u skladu sa Državnom strategijom za borbu protiv organizovanog  kriminala i korupcije i Državnom strategijom za sprečavanje i zloupotrebu opojnih droga u Bosni i Hercegovini, Tužilaštvo BiH je, u saradnji sa partnerskim policijskim i bezbednosnim institucijama u Bosni i Hercegovini, kao i saradnji sa partnerskim institucijama iz zemalja regiona i EU, uspešno okončalo istragu i podiglo najopsežniju optužnicu iz oblasti narko-kriminala u postdejtonskoj BiH.

Optužnica se odnosi na ukupno 7 optuženih osoba i to Ivama A.(51) iz Stoca, Borislava K. (42) iz Trebinja, Ivana C. (33) iz Sarajeva, Marija V. (33) iz Metkovića u Hrvatskoj,  Harisa H. (37) iz Travnika i Nikole B. (57) iz Stoca.

- Optuženi se terete da su u razdoblju od 2016. do 2019. godine, kao organizovana kriminalna grupa, u dogovoru sa drugim osobama, u najmanje 25 navrata, organizovali, isplanirali i realizirali krijumčarenje opojne droge marihuana-“skank”, najčešće u količinama od oko 200 kilograma a u pojedinim slučajevima u količinama koje su dosezale 600 ili 900 kilograma, a koja je krijumčarena sa područja Crne Gore, u Bosnu i Hercegovinu, gde je skladištena ili je odmah krijumčarena dalje prema R Hrvatskoj i zemljama EU - kaže Grubešić.

Opertivnim aktivnostima policijskih organa a u koordinaciji sa tužilaštvom, agencije za sprovođenje zakona, uspele su  da otkriju, presretnu i spreče krijumčarenje količine od najmanje 2 tone opojne droge na području BiH, na području Istočnog Sarajeva, Neuma i Gradiške, kao i određenih količina opojne droge na području R Hrvatske.

Prilikom pretresa i hapšenja osumnjičenih, od njih je oduzet novac u iznosu od oko pola miliona KM, kao i određena količina lažnih novčanica.

Optuženi su za  krijumčarenja angažovali vozila transportnih poduzeća koja se bave  trgovinom naftnih derivata (cisterne) ili drugih roba, kako bi pokušali da prikriju krijumčarenja velikih količina opojnih droga.

Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 20 svedoka i stručnih veštaka, od čega je jednom broju svedoka dođeljena procesna mera zaštite, te više stotina dokaznih materijala.Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SRPSKA HEROINA KOJOJ SU UBILI DECU ZA NOVOSTI: Dobila sam dodatnu snagu kad sam videla da naš toliki narod kaže NE rezoluciji o genocidu