INICIJATIVA ZA "HLAĐENJE" CENA: Pokrenuto potpisivanje peticije za pojeftinjenje grejanja u Doboju

Lj. ĐURIĆ

08. 10. 2020. u 11:25

ODBORNIK PDP u Skupštini grada Doboja Slobodan Vasiljević i dvoje njegovih stranačkih kolega - Olivera Đorđić i Stefan Gavrić - građanskom inicijativom će zatražiti smanjenje cene grejanja za deset odsto, za šta su već pokrenuli i potpisivanje peticije.

ИНИЦИЈАТИВА ЗА ХЛАЂЕЊЕ ЦЕНА: Покренуто потписивање петиције за појефтињење грејања у Добоју

Foto PDP

Iako se ovaj potez može tumačiti i kao pridobijanje glasača u sklopu predizbornih aktivnosti, Dobojlije veruju u to da je - opravdan. Jer, "Gradska toplana" je pre dve godine povukla neobičan potez, povećavši cene svojih usluga domaćinstvima čim je 15. aprila ugasila kotlove. Zato je lane grejanje stambene površine - umesto dotadašnjih 2,24 KM po kvadratu - koštalo 2,53 marke.

Onda su, uoči predstojeće sezone, tarife ponovo uvećane - ovoga puta za deset odsto - jer su gradske vlasti za taj procenat dozvolile povećanje cena komunalnih usluga, što se odnosi i na odvoženje smeća, i na isporuku vode. To je opravdano najavom povećanja cena energenata, pre svega električne energije. Iako se to pokazalo kao netačno, žitelji Doboja su dobili veće cene.

- Kao odbornik, imam mogućnost da predložim inicijativu, svestan da će teško proći Kolegijum Skupštine. Ali, uz dovoljan broj potpisa sugrađana, bar ćemo aktuelnu lokalnu vlast naterati da poštuje Poslovnik i ovu temu uvrsti u dnevni red - kaže Vasiljević.

I Gavrić ima loša iskustva kada su u pitanju inicijative prema gradskim vlastima, ali smatra da je opravdano tražiti barem vraćanje cena za najnovijih deset odsto.

Problem "Gradska toplana" u Doboju, Foto Lj. Đ.

Podsetimo, pre mesec dana je predsednik mladih OO PDP pokušao da pred zgradom Gradske uprave održi konferenciju za medije - kako bi ukazao na činjenicu da vlasti u ovom gradu, za razliku od drugih u okruženju, ne izdvajaju sredstva za studentske stipendije - ali su ga u tome sprečili aktivisti vladajućeg SNSD...

U "Gradskoj toplani" ističu da su svesni činjenica da oba povećanja cena usluga isporuke toplotne energije predstavljaju udar na kućne budžete, ali tvrde da su bili primorani da traže korekciju.

- Umesto pet, uveli smo tri kategorije potrošača, što je u skladu sa novim Zakonom o komunalnim delatnostima. Povećanje cene naših usluga je bilo neminovno zbog povećanja cena uglja i akciza, što je dovelo do povećanja cena radova i robe, ali su naše usluge i dalje najjeftinije u okruženju - kaže direktor Slađan Jović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZELENE VEŠTINE U LJUDSKIM RESURSIMA: Zaštitimo životnu sredinu kroz svoj rad