ODLIKOVANJE ZA MAJKU DESU: Srpska ne zaboravlja heroje, devet porodica poginulih boraca dobili medalje (FOTO)

N. ĐURIĆ

06. 10. 2020. u 16:15

UKUPNO deset odlikovanja uručeno je danas u Prnjavoru porodicama posthumno odlikovanih boraca sa područja ove opštine, među kojima i heroju majci-Desi Đurić, za izrazit primer hrabrosti i požrtvovanja.

ОДЛИКОВАЊЕ ЗА МАЈКУ ДЕСУ: Српска не заборавља хероје, девет породица погинулих бораца добили медаље (ФОТО)

Foto: Ninko Đurić

Odlikovanja su u ovdašnjem Domu kulture, u ime predsednice Republike Srpske, uručili njen izaslanik Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih lica RS, i Darko Tomaš, predsednik prnjavorske opštine.

Medaljama zasluga za narod, stečene u borbi protiv neprijatelja i oslobođenja RS, posthumno su odlikovani: Miloš (Mitra) Duvnjak, Duško (Petra) Zorić, Nedeljko (Ratka) Sančanin, Brano (Radivoja) Preradović, Obrad (Milojka) Prpa, Milan (Sredoja) Živković, Saša (Aca) Marinković, Marinko (Dobrisava) Bojić i Vlado (Petra) Simić.

Kao izrazit primjer hrabrosti i požrtvovanja odlikovana je Desa Đurić iz prnjavorskog sela Kokora, majka dvojice poginulih boraca Vojske Republike Srpske – Pere i Nenada.

Foto: Ninko Đurić

- Najstariji sin Pero je 1992. poginuo u odbrani Dervente, a najmlađi Nenad nestao je 1995. godine u borbi sa mudžahedinima na Ozrenu. Trećem sinu, takođe borcu, bukvalno je prepuklo srce za poginulim i drugim nestalim bratom. Hvala Bogu da smo pre godinu dana, nakon 25 godina, pronašli Nenada, pa sada sva trojica braće počivaju na kokorskom groblju. Hvala i na ovom odlikovanju, koje mi govori da ni ja a ni moji sinovi nismo zaboravljeni - istakla je kroz suze Desa Đurić.

Izaslanik Milorad Kojić konstatovao je da je predsjednik Republike Srpske povodom Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske i 15. septembra, Dana poginulih i nestalih Republike Srpske, odlikovala 282 poginula borca Vojske Republike Srpske.

On je naveo da je od 2012. godine do danas u Republici Srpskoj dodijeljeno ukupno 2.145 posthumnih odlikovanja.

- Na ovaj način Republika Srpska pokazuje veliko poštovanje prema našim herojima koji su dali život za slobodu koju danas uživamo, a ta sloboda se zove Republika Srpska - rekao je Kojić.

Kojić je izneo istraživanje Centra, na čijem je čelu, da su u proteklom ratu od 1991. do kraja 1995. godine poginula 35.452 pripadnika VRS i civila.

- To je velika žrtva zbog čega imamo obavezu da vodimo računa o porodicama stradalih, da nijedna žrtva nije uzaludna, a to znači da pod svaku cenu moramo da se borimo za Republiku Srpsku koja je naš ponos - rekao je Kojić.

Načelnik Prnjavora Darko Tomaš ukazao je da je ova opština u proteklom ratu izgubila 626 boraca, što je svrstava na drugo mjesto u Republici Srpskoj prema broju poginulih u odnosu na ukupan broj stanovnika.

- Na prnjavorskom području u proteklom ratu nije bilo direktnih ratnih dejstava zbog čega ovaj podatak dodatno dobija na značaju. Nikada ne smijemo zaboraviti dela naših junaka prema kojima izražavamo poštovanje i redovnim godišnjim parastosima u svim mesnim zajednicama - rekao je Tomaš.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)